DOKTORKA UPOZORAVA Mandarine MOGU DA BUDU OPASNE, posebno su osetljiva OVA 2 ORGANA
Mandarine su nezaobilazno voće u zimskim mesecima, skoro da nema osobe koja je upravo sad nema na stolu.
Njihova sočnost, osvežavajući ukus i bogatstvo hranljivih materija čine ih omiljenim među zimskim voćem. Ovo voće dolazi iz porodice agruma i poznato je po blagotvornom efektu po zdravlje. Osim što pružaju uživanje za nepce, mandarine su prirodan izvor vitamina C, koji pomaže jačanju imuniteta, kao i vitamina B, D i K, kalcijuma, magnezijuma i vlakana, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.
Takođe, prirodni su izvor antioksidanasa, tačnije, sadrže antioksidanse poput flavonoida koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale.Mandarine su bogate vodom, što pomaže u održavanju hidratacije tokom hladnih meseci. Vlakna u mandarinama podržavaju zdravu probavu i smanjuju probleme sa zatvorom. Mandarine su sezonsko voće u zimskom periodu, što znači da su sveže i lako dostupne, a njihov miris i ukus mandarina mogu doprineti boljem raspoloženju u mračnim i hladnim danima.
Iako se često povezuju sa zdravljem, nije na odmet znati da, kao i kod svake hrane, postoji granica u konzumaciji.
Iako su mandarine nutritivno bogate, preterana konzumacija može biti problematična. Prema rečima ruske nutricionistkinje Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi 40 grama, a nekoliko mandarina već može dotići tu granicu.
Kada je idealno vreme za konzumaciju?
Previše mandarina može negativno uticati na jetru. Osobe koje boluju od gastritisa takođe bi trebalo da budu oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu da nadraže osetljivu sluznicu želuca i creva.
Mandarine se nikako ne preporučuju na prazan želudac, budući da njihova kiselost može izazvati iritaciju sistema za varenje. Najbolje vreme za uživanje u njima je u večernjim satima, jer imaju nisku kalorijsku vrednost i neće negativno uticati na telesnu težinu.
Zbog toga što su lako svarljive, mandarine su savršena opcija za lagani međuobrok u hladnim zimskim danima. Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti deo zdrave ishrane, ali je, kao i uvek, ključ u umerenosti.