ЦВЕКЛА ЈЕ ЛЕК, АЛИ ЗА МНОГЕ ЈЕ ОПАСНА Ево ко НЕ СМЕ ДА ЈЕ ЈЕДЕ јер може погоршати здравствено стање
Цвекла се сматра једном од најздравијих намирница.
Конзумирање цвекла регулише процесе хематопоезе и метаболизма у телу. Цвекла има диуретичка својства, снижава крвни притисак, помаже код затвора итд.
Због њеног нискокалоричног састава, препоручује се у исхрани људи који се боре са гојазношћу. За здраву одраслу особу препоручује се конзумирање 50-200 г цвекле дневно.
У недостатку контраиндикација, можете јести до 300 г дневно (нарочито спортисти или људи са активним начином живота).
За које болести се препоручује укључивање сирове и куване салате од цвекле у исхрану:
* хипертензија - бетаин снижава крвни притисак,
* констипација - влакна побољшавају перисталтику црева,
* анемија - висок садржај гвожђа промовише хематопоезу,
* болести јетре - цвекла помаже у уклањању токсина,
* гојазност и дијабетес - низак садржај калорија помаже у контроли тежине, али због високог гликемијског индекса кувану цвеклу треба конзумирати умерено,
* атеросклероза - чисти крвне судове и смањује ниво "лошег" холестерола.
За које болести се не препоручује јести цвеклу?
* гастритис са високом киселошћу, чир на желуцу - цвекла стимулише производњу желудачног сока,
* уролитијаза (оксалати) - може допринети стварању камена у бубрегу,
* дијареја и синдром иритабилног црева - могу повећати симптоме,
* дијабетес (посебно тип II) - кувана цвекла има висок гликемијски индекс, што може повећати ниво шећера,
* хипотензија - цвекла може прекомерно снизити крвни притисак.