clear sky
2°C
22.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦВЕКЛА ЈЕ ЛЕК, АЛИ ЗА МНОГЕ ЈЕ ОПАСНА Ево ко НЕ СМЕ ДА ЈЕ ЈЕДЕ јер може погоршати здравствено стање

14.02.2025. 16:30 16:39
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
цвекла
Фото: Pixabay.com

Цвекла се сматра једном од најздравијих намирница.

Конзумирање цвекла регулише процесе хематопоезе и метаболизма у телу. Цвекла има диуретичка својства, снижава крвни притисак, помаже код затвора итд.

Због њеног нискокалоричног састава, препоручује се у исхрани људи који се боре са гојазношћу. За здраву одраслу особу препоручује се конзумирање 50-200 г цвекле дневно.

У недостатку контраиндикација, можете јести до 300 г дневно (нарочито спортисти или људи са активним начином живота).

За које болести се препоручује укључивање сирове и куване салате од цвекле у исхрану: 

* хипертензија - бетаин снижава крвни притисак,

* констипација - влакна побољшавају перисталтику црева,

* анемија - висок садржај гвожђа промовише хематопоезу,

* болести јетре - цвекла помаже у уклањању токсина,

* гојазност и дијабетес - низак садржај калорија помаже у контроли тежине, али због високог гликемијског индекса кувану цвеклу треба конзумирати умерено,

* атеросклероза - чисти крвне судове и смањује ниво "лошег" холестерола.

За које болести се не препоручује јести цвеклу? 

* гастритис са високом киселошћу, чир на желуцу - цвекла стимулише производњу желудачног сока,

* уролитијаза (оксалати) - може допринети стварању камена у бубрегу,

* дијареја и синдром иритабилног црева - могу повећати симптоме,

* дијабетес (посебно тип II) - кувана цвекла има висок гликемијски индекс, што може повећати ниво шећера,

* хипотензија - цвекла може прекомерно снизити крвни притисак.

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар