CVEKLA JE LEK, ALI ZA MNOGE JE OPASNA Evo ko NE SME DA JE JEDE jer može pogoršati zdravstveno stanje
Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica.
Konzumiranje cvekla reguliše procese hematopoeze i metabolizma u telu. Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.
Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.
U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).
Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu:
* hipertenzija - betain snižava krvni pritisak,
* konstipacija - vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,
* anemija - visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,
* bolesti jetre - cvekla pomaže u uklanjanju toksina,
* gojaznost i dijabetes - nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umereno,
* ateroskleroza - čisti krvne sudove i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.
Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu?
* gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu - cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,
* urolitijaza (oksalati) - može doprineti stvaranju kamena u bubregu,
* dijareja i sindrom iritabilnog creva - mogu povećati simptome,
* dijabetes (posebno tip II) - kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,
* hipotenzija - cvekla može prekomerno sniziti krvni pritisak.