Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CVEKLA JE LEK, ALI ZA MNOGE JE OPASNA Evo ko NE SME DA JE JEDE jer može pogoršati zdravstveno stanje

14.02.2025. 16:30 16:39
Piše:
Izvor:
stil.kurir.rs
цвекла
Foto: Pixabay.com

Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica.

Konzumiranje cvekla reguliše procese hematopoeze i metabolizma u telu. Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.

Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.

U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).

Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu: 

* hipertenzija - betain snižava krvni pritisak,

* konstipacija - vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,

* anemija - visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,

* bolesti jetre - cvekla pomaže u uklanjanju toksina,

* gojaznost i dijabetes - nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umereno,

* ateroskleroza - čisti krvne sudove i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.

Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu? 

* gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu - cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,

* urolitijaza (oksalati) - može doprineti stvaranju kamena u bubregu,

* dijareja i sindrom iritabilnog creva - mogu povećati simptome,

* dijabetes (posebno tip II) - kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,

* hipotenzija - cvekla može prekomerno sniziti krvni pritisak.

Izvor:
stil.kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar