БОМБАРДУЈУ НАС РЕКЛАМАМА, АЛИ НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ЊИХ Ова два "здрава напитка" ПОВЕЋАВАЈУ РИЗИК ОД РАКА
Многи несвесно бирају пића која се рекламирају као “здрава”, а заправо могу садржати састојке који повећавају ризик од рака.
Према мишљењу здравствених стручњака, одређена пића, попут газираних напитака, могу изазвати упале, нарушити здравље ћелија или допринети другим негативним последицама.
Ево шта стручњаци кажу о напицима које би требало избегавати.
1. Воћни сокови и спортски напици
Само зато што пиће у називу садржи реч “воће”, не значи да је здраво. Онколог др Су Клентон истиче да воћни сокови и спортски напици често садрже велике количине шећера.
“То може допринети гојењу, упалама и повећаном ризику од различитих врста рака,” рекла је за СхеФиндс.
Др Клентон упозорава да изглед ових напитака може заварати.
“Висок унос шећера повезан је с гојазношћу, инсулинском резистенцијом и хроничним упалама, што све повећава ризик од развоја различитих врста рака,” објашњава.
Такође напомиње да вештачки заслађивачи и конзерванси могу пореметити хормонску равнотежу и потенцијално допринети настанку рака повезаног с хормонима.
2. Дијетални газирани напици
Нутрициониста Лиса Ричардс потврђује да дијетална газирана пића могу бити подједнако штетна као и обична, али на другачији начин.
“Иако дијетална пића садрже мање калорија и шећера, вештачки заслађивачи попут аспартама и сукралозе могу донети сопствене здравствене ризике,” напомиње.
Додаје да су вештачки заслађивачи повезани с гојазношћу, дијабетесом типа 2 и повећаним ризиком од одређених врста рака. Осим тога, заслађивачи могу нарушити равнотежу бактерија у цревној флори, што негативно утиче на целокупно здравље. Вештачки укуси такође могу повећати жудњу за шећером, што може довести до преједања и додатног гојења.
Здраве алтернативе
Уместо ових напитака, др Клентон препоручује обичну воду, воду с додатком воћа и зелени чај. Вода помаже хидратацији и избацивању токсина из тела. Додавање воћа или поврћа води побољшава укус без штетних додатака. Зелени чај, богат антиоксидансима, показао се као моћно пиће с противупалним и антиканцерогеним својствима, што га чини одличним избором за свакодневну употребу.