Због ове ГРЕШКЕ сте свако мало БОЛЕСНИ Ево које НАМИРНИЦЕ никада НЕ СМЕТЕ ДА СЕЦКАТЕ НА ИСТОЈ ДАСЦИ Апел лекара: Посебно ПОВЕДИТЕ РАЧУНА током врућина!
Иако овога треба да се придржавате током целе године, апел лекара да водите рачуна да различите намирнице не сечете на истој дасци за сецкање, нарочито је важан по врућини. Уколико се не придржавате ове препоруке ризикујете озбиљну инфекцију.
Током лета су две ствари најважније - да пре конзумације добро водом оперете воће и поврће, а то се односи и на цитрусе, диње и лубенице.
Храну је најбезбедније јести истог дана чим је термички обрађена. Ако је оставимо за следећи дан, када се охлади, након термичке обраде треба је поделити у неколико посуда и ставити у фрижидер до употребе. Важно је да пре него што почнемо да припремамо храну, морамо добро да оперемо руке, као и да водимо рачуна да се воће, поврће и сирово пилеће месо не секу на истој површини, каже др Ивана Беговић Лазаревић, шеф одељења за имунизацију Градског завода за јавно здравље Београд.
Британи Саније, стручњак за сигурност хране, предлаже да имате посебне даске за сецкање за различите врсте хране.
Било би добро да једну даску користите за поврће и хлеб, а другу за месо, пилетину у морску храну, јер тако ћете драстично смањити ризик од контаминације и потенцијалне инфекције. Одвојена даска за сирово месо и морску храну, спречава бактерије да заразе воће, поврће и друге намирнице које не захтевају кување или пржење, наводи Саније и додаје:
- Када скувате или испржите месо и морску храну, висока температура ће убити све бактерије. Међутим, свеже воће и поврће најчешће једемо сирово, и оно нема термичку обраду и зато је екстремно важно да користите одвојене даске и избегнете тровање храном, пише Southernliving.com.
Она препоручује даске од бамбуса као најиздржљивије, као и да одмах баците даску ако приметите пукотине на њој.
Дневник/Срећна република