Зашто чоколада мора да се једе баш сваки дан?
Није новост да је чоколада добра за здравље, првенствено јер штити од дијабетеса и можданог удара. Доносимо седам разлога за свакодневно заслађивање.
Осим за уживање (руку на срце, неретко у томе и претерамо) чоколада је добра и за наше здравље.
За почетак, смањује ризик од инфаркта, односно, конзумирање чоколаде је изузетно важно за одржавање еластичности зидова крвних судова и флексибилност артерија.
Тако тек 10 г добро одабране чоколаде (она са најмање 50 одсто какаоа) дневно може спречити срчани удар.
Потом, чоколада чува и од можданог удара, а за тај вам је посао довољно 60 г дневно.
Исто тако, повећава и ниво серотонина у мозгу, који отклања хронични умор.
Парадоксално или не, тек чоколада је добар савезник и код превенције дијабетеса, с тим да је у овом случају потребно јести чоколаду са 85 процената какаоа.
Исто тако, она је и природни аспирин, а заједничко им је противупално дејство.
Чоколада значајно смањује и хормон стреса у телу. И не само то, она га замењује хормонима среће.
Активира и мозак, те се студентима препоручује да је конзумирају 2-3 сата пре испита или других ситуација у којима је потребно бити додатно сконцентрисан и фокусиран.
И за крај, чоколада (али само она горка) смањује апетит.