Zašto čokolada mora da se jede baš svaki dan?
Nije novost da je čokolada dobra za zdravlje, prvenstveno jer štiti od dijabetesa i moždanog udara. Donosimo sedam razloga za svakodnevno zaslađivanje.
Osim za uživanje (ruku na srce, neretko u tome i preteramo) čokolada je dobra i za naše zdravlje.
Za početak, smanjuje rizik od infarkta, odnosno, konzumiranje čokolade je izuzetno važno za održavanje elastičnosti zidova krvnih sudova i fleksibilnost arterija.
Tako tek 10 g dobro odabrane čokolade (ona sa najmanje 50 odsto kakaoa) dnevno može sprečiti srčani udar.
Potom, čokolada čuva i od moždanog udara, a za taj vam je posao dovoljno 60 g dnevno.
Isto tako, povećava i nivo serotonina u mozgu, koji otklanja hronični umor.
Paradoksalno ili ne, tek čokolada je dobar saveznik i kod prevencije dijabetesa, s tim da je u ovom slučaju potrebno jesti čokoladu sa 85 procenata kakaoa.
Isto tako, ona je i prirodni aspirin, a zajedničko im je protivupalno dejstvo.
Čokolada značajno smanjuje i hormon stresa u telu. I ne samo to, ona ga zamenjuje hormonima sreće.
Aktivira i mozak, te se studentima preporučuje da je konzumiraju 2-3 sata pre ispita ili drugih situacija u kojima je potrebno biti dodatno skoncentrisan i fokusiran.
I za kraj, čokolada (ali samo ona gorka) smanjuje apetit.