Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zašto čokolada mora da se jede baš svaki dan?

11.04.2017. 11:07 11:13
Piše:
Foto: Epa (Oliver Berg)

Nije novost da je čokolada dobra za zdravlje, prvenstveno jer štiti od dijabetesa i moždanog udara. Donosimo sedam razloga za svakodnevno zaslađivanje.

Osim za uživanje (ruku na srce, neretko u tome i preteramo) čokolada je dobra i za naše zdravlje.

Za početak, smanjuje rizik od infarkta, odnosno, konzumiranje čokolade je izuzetno važno za održavanje elastičnosti zidova krvnih sudova i fleksibilnost arterija.

Tako tek 10 g dobro odabrane čokolade (ona sa najmanje 50 odsto kakaoa) dnevno može sprečiti srčani udar.

Potom, čokolada čuva i od moždanog udara, a za taj vam je posao dovoljno 60 g dnevno.

Isto tako, povećava i nivo serotonina u mozgu, koji otklanja hronični umor.

Paradoksalno ili ne, tek čokolada je dobar saveznik i kod prevencije dijabetesa, s tim da je u ovom slučaju potrebno jesti čokoladu sa 85 procenata kakaoa.

Isto tako, ona je i prirodni aspirin, a zajedničko im je protivupalno dejstvo.

Čokolada značajno smanjuje i hormon stresa u telu. I ne samo to, ona ga zamenjuje hormonima sreće.

Aktivira i mozak, te se studentima preporučuje da je konzumiraju 2-3 sata pre ispita ili drugih situacija u kojima je potrebno biti dodatno skoncentrisan i fokusiran.

I za kraj, čokolada (ali samo ona gorka) smanjuje apetit. 

Piše:
Pošaljite komentar