ВРАЋА КРВНИ ПРИТИСАК У НОРМАЛУ Скоро па заборављена намирница ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ, ДАЈЕ ЕНЕРГИЈУ, ОКРЕПЉУЈЕ и СПРЕЧАВА СКЛЕРОЗУ А некад су је јели само сиромашни
Раж је изузетно хранљива намирница која садржи угљене хидрате, протеине, минерале попут гвожђа, калцијума и фосфора, као и витамине Е и из групе Б.
Она је богата влакнима и лизином, есенцијалном аминокиселином која недостаје у другим житарицама. У прошлости, раж је сматрана храном за сиромашне из више разлога. Наиме, за разлику од пшенице, раж се лако прилагођава тешким климатским условима, те може расти на сиромашним, хладним и неплодним земљиштима.
Ражани хлеб
Због своје отпорности, раж је често расла у осиромашеним крајевима и била основна храна многих. У многим европским друштвима, бели пшенични хлеб био је симбол богатства и високог друштвеног статуса, док је ражени хлеб био повезан са сиромашнијим слојевима. Иако раж има многе нутритивне предности, није била толико цењена као пшеница. Ражани хлеб је тамнији, гушћи и често јачег укуса, што је додатно допринело његовој перцепцији као хране за сиромашне. Међутим, с временом се показало да су постојале бројне заблуде о овој намирници и да је она заправо изузетно вредна за здравље. Познато је да раж чисти организам, даје енергију, окрепљује и спречава склерозу. Богатство влакнима, посебно нетопивим, са око 15 грама дијеталних влакана на 100 грама производа, чини раж корисном за здравље пробавног система и осећај ситости.
Људи који се не крећу довољно и они са високим крвним притиском могу такође имати користи од ове житарице. Наиме, раж побољшава циркулацију и успорава процес старења крвних судова, што такође повољно утиче на здравље јетре.
Комбинација фосфора и протеина у ражи чини ову житарицу нутритивно вредном, посебно за подршку костима, мишићима и општем здрављу. Фосфор одржава равнотежу киселости у организму. Заједно са калцијумом, учествује у изградњи и одржавању коштане структуре, што доприноси здрављу костију и зуба. Такође, овај есенцијални минерал је кључан за стварање молекуле АТП (аденозин трифосфат), која је примарни извор енергије за ћелије, а поред многих других функција, потребан је за раст и регенерацију ћелија и ткива у телу. Важан је и за синтезу ДНК. Ипак, особама са бубрежним болестима и онима чије тело задржава течност, препоручује се да контролишу унос ражи.
Начин употребе
Иако би било најбоље користити раж у њеном изворном облику, чешће је виђамо у облику брашна, што може довести до губитка одређених нутритивних својстава. Зрно ражи има специфичан укус, горак и помало киселкаст, па они којима тај укус не прија, могу га ублажити комбиновањем са другим житарицама попут проса или пиринча. Кувањем раж задржава одређену чврстоћу, што додатно подстиче на жвакање. Мање је познато да препржена и млевена зрна ражи могу послужити као замена за кафу. Такође, ражене пахуљице су одлична опција за припрему доручка и могу се користити као додатак супама.
Дневник/Еспресо