Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ ХЛЕБ ЗА МРШАВЉЕЊЕ Само 3 састојка за здраво пециво које остаје свеже и до 6 дана (ФОТО/ВИДЕО)

23.08.2024. 13:18 14:03
Пише:
Фото: Screenshot/Youtube/Bring Up Berries

Протеклих година су све популарније замене за класичан бели хлеб које имају нижи гликемијски индекс и више хранљивих материја, нарочито уколико користите суперздраве семенке које обилују нутријентима.

Једна од најпопуларнијих варијанти је пециво од семенки лана, које се могу искористити на разне начине за домаће хлебове и погачице, а ми вам данас представљамо најједноставнији.

Ланено семе, иначе, у 100 г има око 533 калорије, али нећете појести цео овај хлеб ођедном, а ту је и 18,28 г протеина, 28,88 г угљених хидрата, као и мноштво витамина и минерала, пре свега витамина Б1, фосфора , бакра, затим биљних једињења као што су п-кумаринска киселина, ферулна киселина, цијаногене гликозиди, фитостероли и лигнани.

За овај домаћи хлеб потребно је додати му само прашак за пециво и воду, а по жељи можете и да посолите и додате преко теста чиа семе или семенке бундеве или сунцокрета, сусам...

Састојци:

175 г ланеног семена

200 мл воде

1 кашичица прашка за пециво

(опционо) ¼ кашичица соли, семенке по жељи

Припрема

Укључите рерну да се греје на 200 степени и обложите тепсију пек-папиром.

Убаците у сецка или блендер семе лана, па га добро самељите. Уситните док не буде скоро прашкасто, као брашно.

Додајте му прашак за пециво и, ако желите (али не мора), со, па налијте водом и мешајте све док не добијете фино и компактно мекано тесто.

Утисните у мању тепсијицу као класичан хлеб или обликујте лоптице да добијете ланене погачице, па их ређајте по тепсији. Ако сте се одлучили за хлеб, засеците га ножем на неколико места, а уколико правите погачице направите по један рез на средини кугле.

Пеците око 20 минута, али водите рачуна о томе да свака рерна пече својом брзином, па проверите већ после 15 минута је ли готово.

Извадите да се потпуно охлади.

Служите уз слатка и слана јела, користите за сендвиче, тост...

Овако припремљено пециво на собној температури, умотано у кесу, може да остане свеже 2-3 дана, а ако га држите у фрижидеру и до шест дана.

(Glossy)

Пише:
Пошаљите коментар
СТАРИНСКА БРЗА ПОГАЧА без квасца, соде бикарбоне и прашка за пециво: Овако су је пекле наше баке

СТАРИНСКА БРЗА ПОГАЧА без квасца, соде бикарбоне и прашка за пециво: Овако су је пекле наше баке

11.08.2024. 10:34 10:49
НАРАШЋЕ ЗА САМО 15 МИНУТА: Тесто без квасца за све врсте пецива

НАРАШЋЕ ЗА САМО 15 МИНУТА: Тесто без квасца за све врсте пецива

15.04.2024. 14:16 14:24