ПОЈЕДИНУ ХРАНУ И ЛЕКОВЕ НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО УЗИМАТИ ЗАЈЕДНО Ево које су лоше комбинације
Да ли сте се некада запитали да ли ваша исхрана мења ефикасност лекова? На пример испијање лека топлим напитком може променити начин на који лек делује и можда угрозити ваше здравље.
„Интеракције хране и лекова се обично дешавају кроз три различита типа механизама“, каже др Роналд Страм, директор Центра за здравље и лечење у Њујорку, те додаје:
„Храна може повећати брзину или обим апсорпције лека, смањити брзину или обим апсорпције или имати директан фармаколошки ефекат“.
Кисела храна, пића са кофеином, могу смањити ефикасност антибиотика као што је пеницилин.
Ако узимате пеницилин, конзумирајте киселу храну, укључујући месо, живину, кафу, кукурузни сируп и шећер, један сат пре или два сата након узимања лека.
Хинолони, класа антибиотика укључујући ципрофлоксацин, левофлоксацин и друге, могу се узимати на празан стомак или са храном. Међутим, истовремено конзумирање млечних производа смањује њихову ефикасност. Сачекајте два сата пре и после узимања ових антибиотика ако желите да конзумирате млечне производе.
Прескочите сир ако сте на инхибиторима моноамин оксидазе. Ови лекови се користе за лечење депресије и анксиозних поремећаја, а могу реаговати на храну богату тирамином, који се налази у зрелим сиревима. Мешање инхибитора моноамин оксидазе са храном која садржи тирамин, као што је сир или ферментисана и кисела храна, може подићи крвни притисак до опасних нивоа.
Остале намирнице богате тирамином су соја сос, тофу, мисо, фава пасуљ, кисели купус, алкохол, авокадо, банане, екстракти квасца и суво грожђе.
Антикоагуланси као што је варфарин спречавају стварање крвних угрушака. Неке врсте хране смањују њихову ефикасност, а друге продужавају време згрушавања и повећавају ризик од крварења.
„Рибље уље је, на пример, здраво за срце, али је и благо против згрушавања“, каже Дејвид Г. Еделсон, професор клиничке медицине на Медицинском колеџу Алберт Ајнштајн у Њујорку.
С друге стране, тамно -зелено лиснато поврће и друга храна која садржи витамин К може повећати згрушавање, па ограничите или избегавајте спанаћ, броколи, кељ, репу и зеље.
Једите бобице или друго воће уместо јутарњег грејпфрута ако узимате лекове за снижавање холестерола који се зову статини. Пијење сока од грејпфрута истовремено са узимањем статина доводи до акумулације лека у телу. Грејпфрут успорава разградњу лека, што доводи до виших нивоа и разних здравствених проблема.
Наранџе могу имати сличан ефекат. Може доћи до оштећења јетре и, у ретким случајевима, озбиљног оштећења бубрега и мишића.
Ако узимате инхибиторе ензима који конвертује ангиотензин да бисте снизили крвни притисак, можда ћете морати да користите и калијумове соли као замену за натријум. Проблем је у томе што АЦЕ инхибитори такође узрокују да тело задржава калијум. Ово ствара висок ниво калијума који потенцијално може довести до срчане аритмије.
Алкохол је једна од најгорих ствари које можете комбиновати са лековима на много начина. Антифунгални лекови бурно реагују са алкохолом. Ова комбинација може изазвати мучнину, грчеве у стомаку, главобољу и црвенило. За већину лекова најбоље је уздржати се од алкохола, преноси центарздравља.хр.
(CitymagazineDanas)