ОВО СУ ЧЕТИРИ НАЈГОРЕ СТВАРИ КОЈЕ МОЖЕТЕ ЈЕСТИ ЗА ДОРУЧАК Нутриционисти упалили ЦРВЕНИ АЛАРМ Ево шта раде ЦРЕВИМА
Често слушамо како је доручак најважнији оброк у дану, но није сваки доручак исти.
Неке многима омиљене опције за доручак могу изазвати надутост и отежану пробаву, а одређене намирнице могу лоше утицати на здравље црева па бисте их требали заменити здравијим опцијама.Нутриционисткиње Ејми Липерт и Мина Булај, дијететичар Џеси Федер и саветница за нутриционизам Алана Кејт Дерик открили су које су 4 опције најгори избор за доручак.
1. Високо прерађена храна
Многи за доручак воле разна слана и слатка пецива, но она могу допринети надутости и пробавним проблемима. Осим тога, ове намирнице су препуне рафинисаних угљених хидрата и шећера, а недостају им важне хранљиве материје попут влакана.
"Једина храна коју бих свима препоручила да престану јести је високорафинисана храна попут пецива. Таква храна не садржи хранљиве материје за одржавање здраве пробаве, ствара се неравнотежа у микробиому, а то може довести до надутости", рекла је Ејми Липерт за ШиФиндс.
2. Запаковане житне плочице за доручак
Иако се такве намирнице чине практичним за доручак кад немате времена, Мина Булај упозорава да су многе пуне рафинисаних житарица, шећера и вештачких додатака, а то негативно утиче на наш пробавни систем и придоноси надутости.
3. Сланина
Сланина је често богата натријумом, а претерани унос натријума може узроковати задржавање воде у телу што доводи до надутости и осећаја тежине.
"Сланина је богата упалним засићеним мастима и натријумом. Засићене масти могу изазвати упалу у целом телу и цревима, што доводи до надутости и пробавних проблема", објаснио је Џеси Федер.
4. Куповна гранола
Гранола је на гласу као здрава опција за доручак јер садржи целовите житарице, зоб и орашасте плодове, но она такође код неких људи може допринети надутости и проблемима с цревима.
"Гранола се рекламира као здрава опција богата влакнима, но већина комерцијалних гранола такође је пуна додатих шећера и тешко пробављивих орашастих плодова и семенки, који могу озбиљно утицати на осетљив желудац", закључила је Дерик.
(Еспресо / Нај жена)