ОВА ХРАНА коју Срби често конзумирају НЕВЕРОВАТНО ПОДИЖЕ ШЕЋЕР: Последице могу бити КАТАСТРОФАЛНЕ
Према речима нутриционисте Лизе Ричардс и дијетолога Жанет Ђакинто, постоје три посластице које се посебно истичу у подизању нивоа шећера у крви због велике количине масти.
Крофне
Иако су крофне и друге посластице омиљене међу људима, важно је бити свестан потенцијалних негативних ефеката које могу имати на здравље, посебно када се редовно конзумирају. Стога, правилна информисаност о штетним ефектима одређених намирница може помоћи људима да донесу свесније одлуке о исхрани и уносе мање шећера и масти у свој организам.
Крофне су омиљена посластица многих људи, али често нису свесни колико штетно могу деловати на здравље. Осим тога, нутрициониста Лиза Ричардс упозорава да овакав нагли скок шећера може довести до инсулинске резистенције, што дугорочно може бити штетно за организам.
- Крофне се праве од пшеничног брашна и пуне су шећера, што узрокује брзи пораст нивоа глукозе у крви када се једу. Овај нагли скок шећера изазива пораст инсулина, што дугорочно може бити штетно за тело и довести до инсулинске резистенције - рекла је она за "Схе финдс".
Колачи од теста
Колачи од теста су омиљена посластица многих, али често нису најбољи избор за здравље црева. Препуни белог шећера, нездравих масти и белог брашна, ови колачи могу изазвати брзи скок шећера у крви, подстичући ослобађање инсулина и потенцијално узрокујући хроничну упалу. Дијетолози упозоравају да претерано конзумирање шећера доприноси стварању сала око стомака, те саветују да се конзумација ових колача ограничи ради очувања здравља црева, пише "Најзена".
Пите
Комбинација слатких надева и кора од белог брашна може довести до наглих скокова шећера у крви. Често конзумирање слатких пита може оптеретити инсулински одговор тела, потенцијално доводећи до инсулинске резистенције и упале.
- Коре за питу праве се од брашна које се разграђује у шећер, а пуњење је често веома слатко, што доприноси скоковима шећера у крви - закључује дијетолог.
Espreso.co.rs