НЕМАТЕ ПОЈМА ШТА ЈОГУРТ РАДИ ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ Остаћете у шоку кад прочитате
Неки ефекти јогурта су неочекивани.
Многи људи конзумирају јогурт јер су свесни његових предности – високог садржаја калцијума, пробиотика и протеина.
Јогурт такође пијемо када желимо нешто здраво што ће нас заситити.
Али, постоји и забринутости у вези са млечним јогуртом. Наиме, сматра се да изазива упалу у телу, што може довести до неких инфекција, болести и поремећаја.Ипак, последње истраживање тврди супротно - откривено је да пробиотици у производима од јогурта заправо могу да смање упалу и да ојачају имунолошки систем.
Наиме, два истраживача који су спровели универзитетску студију открили су да молекули пробиотика у кефиру (течном напитку који је веома сличан јогурту) значајно смањују ниво заражености одређеним агенсом.
У следећој студији, научници су открили да су исти молекули деловали и као противупална сила против неких модела вирусних болести.
“Наше истраживање по први пут баца светло на механизам помоћу којег пробиотици ферментисани млеком могу да заштите од патогених инфекција и помогну имунолошком систему”, рекао је професор Раз Јелинек, потпредседник за истраживање и развој на Универзитету “Бен Гурион” у Негеву.
Ово ће вероватно довести до нових истраживања за боље разумевање, али у међувремену, налази ове студије могли би да буду још један разлог више за конзумирање јогурта.
(Еспресо/Крстарица/Преноси А.М.)