Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Најризичније намирнице за тровање

02.07.2019. 11:32 11:35
Пише:
Фото: pixabay.com

Бил Марлер, амерички адвокат који је чувен по томе што је у каријери успео да заради преко 600 милиона долара одштете у корист клијената који су блаже, теже или фатално страдали од неисправне хране, саветује људе с којим намирницима би требало да буду изузетно опрезни.

Он каже да се одређени ризик не исплати, па макар касније наплатили одштету јер вам здравље нико не може вратити.

Сирове остриге

Марлер је у последњих пет година имао пораст случајеве са тровањем шкољкама. Он тврди да је главни разлог то што се саме шкољке лоше хране због промене климе. Како Бил тврди, оне филтрирају воду у којој се налазе бактерије, тако да и сама острига филтрира и ту бактерију која остаје у њој. Будући да се често једу свеже, односно термички необрађене, велика је вероватноћа да ћете се отровати чак и кад кувар преузме све могуће мере опреза.

Унапред опрана или сечена салата или воће

Ову категорију Марлер избегава попут куге, и то зато што се све више храна обрађује, сече, пролази кроз више руку, већа је шанса да ће се успут нешто покупити. Он купује неопрано, недирнуто воће и поврће у малим количинама како би га што пре појео и смањио ризик од развијања смртоносне бактерије која настаје и на ниској температури у фрижидеру.

Крваво месо

Бил је изјавио да је сваки његов хамбургер који је у последњих двадесет година појео био добро печени и то са добрим разлогом. Како наводи, „разлог зашто су млевени производи проблематичнији и потребно их је темељније термички обрадити јесте у томе што се свака бактерија која се налази на површини меса може самлети унутар ње”. Такође, наводи: „Ако се не пече на вратри јачој од 71 степен Целзијусов, може изазвати настајање ешерихије коли, салмонеле и других бактеријских болести”. Конзумација татарског бифтека је за Била исто што и покушај самотровања.

Сирове клице из семенки

Некувани и слабо кувани производи повезани су са више од 30 бактеријских епидемија, углавном салмонела и ешерихија коли, и тако је у Америци од средине деведесетих. Недавно је, 2014. године, салмонела из клица пасуља послала 19 људи у болницу, наводи Марлер.

Непастеризовано млеко

Непастеризовано млеко, које се понекад назива сирово млеко, може бити контаминирано бактеријама, вирусима и паразитима. Између 1998. и 2011. било је 148 тровања храном повезаних са сировим млеком и производима од сировог млека у САД. Као нешто мање ризично, Бил предлаже непастеризован сок, али он га лично избегава исто као и млеко.

С.М.

Пише:
Пошаљите коментар
У Србији обележен Дан безбедности хране: Намирнице под контролом

У Србији обележен Дан безбедности хране: Намирнице под контролом

08.06.2019. 20:25 20:29
Намирнице које штите организам од дувана

Намирнице које штите организам од дувана

22.04.2019. 08:31 08:34