Najrizičnije namirnice za trovanje
Bil Marler, američki advokat koji je čuven po tome što je u karijeri uspeo da zaradi preko 600 miliona dolara odštete u korist klijenata koji su blaže, teže ili fatalno stradali od neispravne hrane, savetuje ljude s kojim namirnicima bi trebalo da budu izuzetno oprezni.
On kaže da se određeni rizik ne isplati, pa makar kasnije naplatili odštetu jer vam zdravlje niko ne može vratiti.
Sirove ostrige
Marler je u poslednjih pet godina imao porast slučajeve sa trovanjem školjkama. On tvrdi da je glavni razlog to što se same školjke loše hrane zbog promene klime. Kako Bil tvrdi, one filtriraju vodu u kojoj se nalaze bakterije, tako da i sama ostriga filtrira i tu bakteriju koja ostaje u njoj. Budući da se često jedu sveže, odnosno termički neobrađene, velika je verovatnoća da ćete se otrovati čak i kad kuvar preuzme sve moguće mere opreza.
Unapred oprana ili sečena salata ili voće
Ovu kategoriju Marler izbegava poput kuge, i to zato što se sve više hrana obrađuje, seče, prolazi kroz više ruku, veća je šansa da će se usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće u malim količinama kako bi ga što pre pojeo i smanjio rizik od razvijanja smrtonosne bakterije koja nastaje i na niskoj temperaturi u frižideru.
Krvavo meso
Bil je izjavio da je svaki njegov hamburger koji je u poslednjih dvadeset godina pojeo bio dobro pečeni i to sa dobrim razlogom. Kako navodi, „razlog zašto su mleveni proizvodi problematičniji i potrebno ih je temeljnije termički obraditi jeste u tome što se svaka bakterija koja se nalazi na površini mesa može samleti unutar nje”. Takođe, navodi: „Ako se ne peče na vratri jačoj od 71 stepen Celzijusov, može izazvati nastajanje ešerihije koli, salmonele i drugih bakterijskih bolesti”. Konzumacija tatarskog bifteka je za Bila isto što i pokušaj samotrovanja.
Sirove klice iz semenki
Nekuvani i slabo kuvani proizvodi povezani su sa više od 30 bakterijskih epidemija, uglavnom salmonela i ešerihija koli, i tako je u Americi od sredine devedesetih. Nedavno je, 2014. godine, salmonela iz klica pasulja poslala 19 ljudi u bolnicu, navodi Marler.
Nepasterizovano mleko
Nepasterizovano mleko, koje se ponekad naziva sirovo mleko, može biti kontaminirano bakterijama, virusima i parazitima. Između 1998. i 2011. bilo je 148 trovanja hranom povezanih sa sirovim mlekom i proizvodima od sirovog mleka u SAD. Kao nešto manje rizično, Bil predlaže nepasterizovan sok, ali on ga lično izbegava isto kao i mleko.
S.M.