МОЖЕ БИТИ ОПАСНО! Ова група људи не сме ни да окуси грашак, а ево и због чега
Грашак може повећати и ниво мокраћне киселине у телу, што доводи до болова у зглобовима или изазвати озбиљне здравствене проблеме
Оно што многи не знају је чињеница да је грашак биљка супротности – с једне стране је права природна апотека, препуна витамина и протеина, а с друге стране, може бити алерген и изазивач озбиљних здравствених проблема.
У 80 грама грашка, између осталог, налази се 67 калорија, 12,5 грама угљених хидрата, влакна, витамини А, К, Ц, манган, гвожђе и фосфор.
Грашак може да направи проблеме са стомаком
Међутим, грашак садржи лектине који могу довести до надимања, гасова, задржавања течности и гастритиса. Такође, он садржи и фитатну киселину која омета апсорпцију гвожђа, калцијума, магнезијума и цинка.
Ако редовно једете грашак, због високог процента угљених хидрата може доћи до повећања телесне масе.
Лекари напомињу да грашак, због велике количине протеина, може, ако се једе у великим количинама, да изазове проблеме у функцији бубрега. Грашак може повећати и ниво мокраћне киселине у телу, што доводи до болова у зглобовима, наводи Hеalthshots.com.
Нутриционисти сматрају да је за једну особу довољно три до четири кашике конзервираног грашка дневно. Ако се ови бројеви прекораче, може доћи до тешког стварања гасова због обиља пурина, инхибиције производње ензима и масне дистрофије јетре.
Старије особе треба да избегавају грашак у конзерви јер се пуринска киселина може задржати у мишићима, што може изазвати непријатан бол.
Осим тога, грашак у конзерви није погодан за пацијенте са обољењима панкреаса јер садржи пуно шећера и соли. Такође, не треба га јести ако имате проблема са гастроинтестиналним трактом, гихт, холециститис, гастритис и чиреве.
Зелени грашак може изазвати надимање код било које особе, па је боље да га не конзумирате у прекомерним количинама. Ово се посебно односи на малу децу, труднице и дојиље.
АЛО