Многи је не воле, АЛИ ЈЕ СПАС ЗА ЈЕТРУ Нећете веровати шта ОВАЈ НАПИТАК РАДИ јача имунитет, ТОПИ КИЛОГРАМЕ
Обичну домаћу сурутку често виђамо на рафовима продавница, али веома брзо нестане са њих. Ево и зашто.
Сурутка је нуспроизвод који настаје при производњи сира.
Организована индустријска производња сурутке почела је тек четрдесетих година 20. века.
Кроз историју су баке наших бака користиле сурутку као лек и дефинитивно нису грешиле!
Оно за што сте можда чули, а што је у народу јако познато већ вековима, јесте да је сурутка најбољи природни лек за јетру.
Сурутка се користи приликом свих проблема са јетром укључујући масну јетру, оштећену јетру услед вирусних обољења (хепатитис, жутица), јетру која је натечена, а посебно јетру оптерећену претераном конзумацијом алкохола, масне и нездраве хране. Сурутка поспешује обнову јетре. Терапија сурутком проводи се у дужем временском периоду, тако што се свакодневно конзумира најмање пола литре, а по могућству и више сурутке.
Сурутка ће допринети регенерацији, чишћењу и опоравку оболеле јетре ако се упорно и редовно користи. Наравно, јако је важно да се престане са штетним деловањем и исхраном који настављају да уништавају јетру као што су алкохол, јако масна храна и прерађена храна и друге штетне материје.
Уз сурутку, за проблем јетре пожељно је кориситити у комбинацији и млади сир, најбоље за доручак на празан желудац јер су тада ефекти најбољи.
Сурутка може да помогне и при мршављењу, јер садржи мноштво протеина који повећавају мишићну масу и дају осећај ситости уз малу количину калорија. У сурутки остају најбољи и највреднији састојци млека и то витамини Б и Е, минерали и млечни шећери, који су заслужни за изградњу финих и нежних веза у мозгу.