Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОМБИНАЦИЈА КРАСТАВАЦА И ПАРАДАЈЗА НИЈЕ БАШ ЗДРАВА Ево зашто треба да је избегавате

11.06.2024. 10:27 10:29
Пише:
Фото: pixabay.com

Краставци, парадајз, мирођија, со и бибер по укусу, мало биљног уља – једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.

Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.

„Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помешају у једној салати могу делимично неутралисати. Верује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта“, објашњава нутриционисткиња.

Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.

Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осетљивим цревима ова салата може изазвати дијареју.

Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.

Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.

Дакле, уколико желите да избегнете надимање и иритацију дигестивног тракта, избегавајте ову комбинацију.

Крстарица, Дневник

Пише:
Пошаљите коментар