Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКАВ ХЛЕБ ЈЕ НАЈБОЉЕ КУПИТИ Ако је скупљи, БОЉЕ су му нутритивне вредности, а по ОЦЕНИ стручњака ОВИХ 5 су најздравији

26.02.2024. 16:05 16:22
Пише:
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Данас су свима доступне на десетине различитих врста хлеба. Сматра се да хлеб направљен од целог зрна даје највише хранљивих материја људском организму.

Неке су богатије хранљивим материјама од других. Одређене врсте хлеба природно су богате влакнима, витаминима и минералима. Друге су направљене од рафинисаних житарица и обично садрже додате витамине и минерале.

Није најјефтинији хлеб и најповољнији. Исплативије је да се купи хлеб чија је цена већа, али му је већа и нутритивна вредност.

Ово су, према оценама стручњака, најздравије врсте хлеба:

* Хлеб од проклијалог целог зрна

Ова врста хлеба се прави од целог проклијалог зрна житарица.

Показало се да клијање повећава количину и доступност одређених хранљивих материја. Проклијала зрна неће подићи шећер у крви као друге житарице. Ова зрна могу бити добар избор за особе са дијабетесом.

Поред тога, већина врста хлеба од проклијалог зрна богата је влакнима и протеинима. Као такве, ове врсте хлеба су заситније од рафинираног хлеба.

* Хлеб од киселог теста

Кисело тесто се ствара процесом ферментације који се ослања на природни квасац и бактерије како би хлеб нарастао. Ферментација помаже у смањењу количине фитата, познатих и као фитинска киселина, који се везују за одређене минерале и смањују њихову апсорпцију.

Кисело тесто такође може бити лакше сварљиво од других врста хлеба. Процес ферментације разграђује неке од угљених хидрата и протеина који се налазе у житарицама, укључујући глутен, пише еКапија.

* Хлеб од интегралне пшенице

Цела зрна чувају цело зрно нетакнуто, укључујући клице и мекиње. Мекиње и клице садрже и протеине, масти, витамине, минерале и корисна биљна једињења.

Због тога цела житарице, укључујући целу пшеницу, имају више влакана и сматрају се хранљивијим од рафинисаних житарица. Рафинисане житарице су управо оне житарице које су обрађене тако да се уклоне мекиње и клице.

* Овсени хлеб

Овсени хлеб се обично прави од комбинације овса, интегралног брашна, квасца, воде и соли.

Будући да је овас веома хранљив и да се повезује са бројним користима за здравље, овсени хлеб би могао бити добар избор.

Овас је посебно богат влакнима и корисним хранљивим материјама. Неке од њих су магнезијум, витамин Б1, гвожђе и цинк. Влакна која садржи овас, позната као бета-глукан, могу помоћи у снижавању нивоа холестерола, регулацији шећера у крви и смањењу високог крвног притиска.

* Хлеб од лана

Хлеб од лана, који се првенствено прави од брашна од целог зрна и ланеног семена, један је од најздравијих врста хлеба.

То је зато што су семенке лана веома хранљиве и нуде бројне здравствене предности. Посебно су одличан извор алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 масне киселине која се налази у биљној храни.

Велики преглед истраживања открио је да је висок унос лана повезан са мањим ризиком од срчаних болести.

Penzionisani.rs

Пише:
Пошаљите коментар