Ево које воће и поврће не треба да љуштите: У њиховој кори има више гвожђа и витамина Ц него у плоду!
Ако сте до сада љуштили воће и поврће и бацали кору, престаните.
Она је у већини случајева богатија витаминима и минералима од самог плода.
Уколико љуштите воће и поврће како бисте уклонили пестициде, то можете урадити и помоћу соде бикарбоне.
Потопите их у чинију у коју сте ставили кашику соде бикарбоне и сипали воду иоставите да стоје пола сата. Затим исперите под млазом воде.
Које воће и поврће је боље јести с кором?
Краставац: његова кора садржи састојак која помаже изградњу колагена у кожи и тако је чини затегнутом и свежом.
Шаргарепа: кора има антибактеријска и противупална својства.
Јабука: кора има много више састојака који штите организам од болести него плод, богата је и пектином који снижава холестерол и помаже у регулисању нивоа шећера у крви.
Кромпир: у кори има седам пута више калцијума и 17 пута више гвожђа него у истој количини плода. Садржи и много калијума, магнезијума, витамина Б6 и Ц.
Поморанџа: у кори се налази дупло више Ц витамина него у "месу", као и већа количина калцијума, магнезијума, калијума и четири пута више влакана од целе поморанџе. Нарендајте је у салате и колаче.
Патлиџан: плава боја потиче од моћног антиоксиданта који штити од болести, посебно нервни систем. Кора је богата и састојком који подмлађује кожу.
Б92