Evo koje voće i povrće ne treba da ljuštite: U njihovoj kori ima više gvožđa i vitamina C nego u plodu!
Ako ste do sada ljuštili voće i povrće i bacali koru, prestanite.
Ona je u većini slučajeva bogatija vitaminima i mineralima od samog ploda.
Ukoliko ljuštite voće i povrće kako biste uklonili pesticide, to možete uraditi i pomoću sode bikarbone.
Potopite ih u činiju u koju ste stavili kašiku sode bikarbone i sipali vodu iostavite da stoje pola sata. Zatim isperite pod mlazom vode.
Koje voće i povrće je bolje jesti s korom?
Krastavac: njegova kora sadrži sastojak koja pomaže izgradnju kolagena u koži i tako je čini zategnutom i svežom.
Šargarepa: kora ima antibakterijska i protivupalna svojstva.
Jabuka: kora ima mnogo više sastojaka koji štite organizam od bolesti nego plod, bogata je i pektinom koji snižava holesterol i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Krompir: u kori ima sedam puta više kalcijuma i 17 puta više gvožđa nego u istoj količini ploda. Sadrži i mnogo kalijuma, magnezijuma, vitamina B6 i C.
Pomorandža: u kori se nalazi duplo više C vitamina nego u "mesu", kao i veća količina kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i četiri puta više vlakana od cele pomorandže. Narendajte je u salate i kolače.
Patlidžan: plava boja potiče od moćnog antioksidanta koji štiti od bolesti, posebno nervni sistem. Kora je bogata i sastojkom koji podmlađuje kožu.
B92