Ево које НАМИРНИЦЕ МОГУ УМАЊИТИ ШТЕТНОСТ УТИЦАЈА ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА на наш организам
Ваздух који удишемо достигао је опасне нивое загађења. Стручњаци саветују људима да се уздрже од било каквог облика брзе физичке активности чак и у затвореном простору. Ове намирнице морате укључити у своју исхрану како бисте смањили штетне ефекте загађења ваздуха на ваше здравље. Чак и људи без респираторних проблема су у опасности.
Према речима нутриционисте др Рупали Дата, плућа су први механизам на који утиче смог, а најмоћнији витамин за борбу против здравствених стања повезаних са плућима је витамин Ц.
Намирнице попут спанаћа, авокада, парадајза и зеленог лиснатог поврћа су најефикаснији извори витамина Ц.
Такође, у борби против штетног дејства загађеног ваздуха на организам помоћи ће вам следеће намирнице:
Куркума је позната по својим антиинфламаторним својствима, а заслуга припада куркумину, једињењу које се налази у њој. Помаже у заштити плућа од токсичних ефеката загађивача.
Ланено семе је богато омега-3 масним киселинама и фитоестрогенима.
Омега-3 масне киселине штите ваш кардиоваскуларни систем и помажу у смањењу ефеката смога, док фитоестрогени имају антиоксидативна својства која помажу у смањењу симптома астме и других алергијских реакција у плућима.
Остале намирнице са већом количином омега-3 масних киселина су ораси, јаја, риба и соја.
Спанаћ садржи бета каротен, зеаксантин, лутеин и хлорофил – који су одговорни за јачање вашег имунолошког система.
Зелена боја спанаћа је због хлорофила, који је снажан антиоксиданс са антимутагеним својствима. Утврђено је да има јака антиканцерогена својства, посебно на плућима. И не само то, спанаћ је богат магнезијумом који пружа преко потребан имунитет за борбу против смога.
Олакшава плућа и уклањају напрезање изазвано смогом. Осим тога, помажу у артикулацији ваздуха у плућима.
Многи здравствени стручњаци и нутриционисти саветују додавање броколија у свакодневну исхрану како бисте се борили против штетних ефеката загађеног ваздуха.
Према студији коју је спровела Блоомберг школа јавног здравља на Универзитету Џон Хопкинс, људи који су јели броколи избацивали су токсине повезане са загађењем ваздуха.
То је зато што се броколи састоји од сулфорафана који помаже у избацивању вишег нивоа канцерогена познатог као бензен кроз наша црева.
Богате количине витамина Ц које се налазе у броколију такође помажу у јачању нашег имунитета.
Парадајз је богат бета-каротеном, витамином Ц и ликопеном – антиоксидансима који помажу у смањењу упале дисајних путева, додатно смањујући шансе за изазивање астме и других респираторних проблема.
Верује се да је ликопен једно једињење одговорно за одржавање здравља, осим тога, одржава ниво слободних радикала у равнотежи, штитећи тело од респираторних болести и других здравствених стања.
Познато је да бета-каротен у парадајзу успорава старење плућа. Према студији објављеној у „Еуропеан Respiratory Јоурнал “, одрасли који су јели више од два парадајза дневно имали су спорију стопу природног пада функције плућа.
Klix.ba