Ево које НАМИРНИЦЕ вам ПРОВЕРЕНО СКРАЋУЈУ ЖИВОТ: Изазивају срчане проблеме
Доктор истиче да су зачепљене артерије „тихи убица” и да често нема јасних знакова све до великих здравствених проблема као што су срчана инсуфицијенција, мождани удар, коронарна болест.
"Зачепљене артерије могу довести до многих здравствених проблема и овај проблем не треба схватати олако“, истиче Томи Мишел, породични лекар у Америци, који такође практикује холистички приступ медицини. Атеросклероза може бити веома опасна, али се, с друге стране, релативно лако може и спречити.
Др Мишел истиче за портал Eat This да су зачепљене артерије "тихи убица” и да често нема јасних знакова све до великих здравствених проблема као што су срчана инсуфицијенција, мождани удар, коронарна болест...
"Ако се ухвате довољно рано, вежбање и промене у начину живота могу помоћи у смањењу ризика пре него што дође до значајне штете. Ограничавање и избегавање одређених намирница може помоћи у смањењу ризика од атеросклерозе и одржавању холестерола под контролом“, додао је он.
Он је навео и пет намирница које су најопасније за настанак овог стања, наравно када су пречесто и у превеликим количинама на нашем јеловнику. Ако је њихова потрошња умерена или ретка, то је у реду, пише Нет.хр.
Суво месо
"Већина људи није свесна високог нивоа соли и других конзерванса који се налазе у сувом месу, што их доводи до тога да га конзумирају превише, далеко изнад препорученог дневног уноса, који тренутно износи око 70 г црвеног меса дневно“, каже овај стручњак.
Маслац
"Маслац је диван начин за ароматизирање хране, али кључ његове потрошње је умереност. Без обзира колико је укусан, имајте на уму да његов висок ниво засићених масти може довести до зачепљења артерија и повишеног нивоа лошег холестерола“, напомиње Мишел. Он саветује да се путер у неким рецептима замени веганским заменама као што су маргарин од орашастих плодова или семенки кад год је то могуће. Мишел истиче да ако рецепт захтева растопљени путер, можете га заменити пиреом од банане или јабуке.
Бисквит
"Иако изгледају мало и безопасно, кекси су често веома калорични. Састојци у њима као што су путер, со и шећер чине ове посластице храном са високим садржајем засићених масти. Бисквит Петит Beurre Фото: Инстаграм: Бисквит Петит Beurre Важно је запамтити да кекси сами по себи нису лоши, као ни било шта друго, ако се конзумирају умерено“, каже доктор. Мале промене могу направити разлику. Бирајте кекс од целих житарица, или без брашна и шећера, заслађен медом. И даље је слатка, укусна ужина, али је много боља опција за здравље.
Пуномасни сир и млеко
"Важно је да разумете колико млека и сира треба да конзумирате сваки дан. Стручњаци предлажу да ограничите унос на 2 порције дневно (око 30 грама по порцији) и да кад год можете ово да замените здравијом варијантом, је биљно млеко“, истиче Мишел. Лекар саветује да се у исхрану уврсти козји сир, али са мање млечне масти, и обрано млеко или грчки јогурт, који је богат протеинима, а мало масти.
Пржена храна
"Пржена храна обично захтева два или чак три пута више уља него друге методе кувања. Један од сјајних начина да уживате у храни која има укус као пржена је да је испечете. То је лака и брза алтернатива, а подједнако је укусна. Такође, ако у храну додате укусне зачине, имаћете укусну храну без обзира на то како је припремите“, објашњава Мишел. Бројне медицинске студије доказују да постоје намирнице које могу зачепити ваше артерије ако их стално конзумирате у великим количинама.
Зачепљене артерије настају када се на њима накупља плак, ограничавајући проток крви у ткива и виталне органе у телу. Ово стање је познато и као атеросклероза, а људи често живе са овим стањем и не знају да га имају, иако значајно нарушава квалитет свакодневног живота. Атеросклероза може бити веома опасна, али се, с друге стране, релативно лако може и спречити.
Б92