ЕВО КО НЕ СМЕ ДА ЈЕДЕ КАЈСИЈЕ Укусне, слатке, али неки ће морати да их заобиђу
Кајсије су богате витаминима и минералима који помажу варење, чувају здравље очију и срца, а кожу чине нежном.
У 100 грама кајсија има 48 калорија. Кајсије имају много шећера, а мало масти и беланчевина. Од витамина, највише садрже витамине А и Ц, а од минерала су богате гвожђем. Истраживања су утврдила да кајсије имају највећи ниво каротеноида од свог воћа, а каротеноиди су антиоксиданти који смањују ризик од кардиоваскуларних болести и помажу у снижавању холестерола.
Ко не сме да једе кајсије?
Кајсије су укусне и здраве, али могу узроковати и неке тегобе. Како објашњава нутрициониста Ана Коробкина, то се најчешће догађа ако се одједно поједе велика количина овог воћа. Тада долази до бола у стомаку и дијареје. Други узрок тегоба може бити конзумирање кајсија на празан желудац, а код особа које пате од синдрома иритабилних црева, кајсије могу могу погоршати то стање. "Чињеница је да воћне киселине и влакна, којих има и у кајсијама, могу довести до прекомерног стварања гасова, а то ће заузврат довести до непријатности и бола у стомаку", рекла је нутрициониста. Осим тога, кајсије садрже угљене хидрате кратког ланца који се слабо апсорбују у цревима и могу изазвати поремећај у раду црева, грчеве и бол код људи са синдромом иритабилних црева.
Дневник/Alo.rs