Да ли је могуће предозирати се воћем?
Немачки лекар Карстен Лекутат на питање да ли је могуће предозирати се воћем одговара са недвосмисленим "да".
Не треба заборавити да воће садржи фруктозу, зато и јесте тако укусно и слатко.
- Фруктоза је на крају крајева ипак шећер, са свим проблемима који из превише шећера произлазе - додаје Карстен, а преноси Аваз. Једна јабука нас чини здравим, али три често резултирају масном јетром, објашњава он.
Када јетра постане масна, већина претпоставља да је то због алкохола. У ствари, каже Лекутат, у 20 до 30 посто случајева то нема везе с алкохолом, него је последица превише фруктозе.
Људи једу премало воћа. Банане, јабуке, шљиве имају много више шећера од наранџе или шумског воћа", објашњава нуриционисткиња Антје Гал.
Она препоручује пет порција воћа и поврћа на дан. Није неважно ни како се воће конзумира.
- Свеже воће је боље од прерађеног - напомиње Лекутат те додаје да је у воћном соку воће високе концентарције и брже доспева у крвоток. Кад погледате све састојке, вероватно не бисте појели толику количину воћа у једном оброку. Али у текућем облику то се догоди врло брзо .
Другим ријечима, конзумацију воћа треба прилагодити животном стилу. Ко жели започети дан соком од наранџе, мора и вежбати да потроши унесени шећер.