Da li je moguće predozirati se voćem?
Nemački lekar Karsten Lekutat na pitanje da li je moguće predozirati se voćem odgovara sa nedvosmislenim "da".
Ne treba zaboraviti da voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.
- Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze - dodaje Karsten, a prenosi Avaz. Jedna jabuka nas čini zdravim, ali tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava on.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze.
Ljudi jedu premalo voća. Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od narandže ili šumskog voća", objašnjava nuricionistkinja Antje Gal.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Nije nevažno ni kako se voće konzumira.
- Sveže voće je bolje od prerađenog - napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentarcije i brže dospeva u krvotok. Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo .
Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi započeti dan sokom od narandže, mora i vežbati da potroši uneseni šećer.