Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Da li je moguće predozirati se voćem?

31.07.2019. 17:22 17:25
Piše:
Foto: pixabay.com

Nemački lekar Karsten Lekutat na pitanje da li je moguće predozirati se voćem odgovara sa nedvosmislenim "da".

Ne treba zaboraviti da voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.

- Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze - dodaje Karsten, a prenosi Avaz. Jedna jabuka nas čini zdravim, ali tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava on.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze.

Ljudi jedu premalo voća.  Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od narandže ili šumskog voća", objašnjava nuricionistkinja Antje Gal.

Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Nije nevažno ni kako se voće konzumira.

- Sveže voće je bolje od prerađenog - napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentarcije i brže dospeva u krvotok. Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo .

Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi započeti dan sokom od narandže, mora i vežbati da potroši uneseni šećer.

 

Piše:
Pošaljite komentar