БАНАНЕ МОГУ ЛОШЕ ДА УТИЧУ НА ЗДРАВЉЕ Ако имате неку од ових болести ИЗБАЦИТЕ ИХ ИЗ ИСХРАНЕ
Познато је да је банана, не само омиљено воће многих, већ и заиста здрава ужина препуна витамина и минерала.
Ево код којих обољења треба избегавати банане
Хранљива је па је увек препорука имати једну при руци између оброка и у случају да сте на дијети или посебном режиму исхране. Веома је добра за одржавање оптималног нивоа енергије организма и позитивно утиче на здравље срца.
Неке од предности једења банана су: повећан ниво енергије, побољшана структура мишића, подстиче варење и систем органа за варење, извор је антиоскиданаса, магнезијума, витамина Ц, витамина Б6 и фолне киселине.
Међутим уколико су банане често на вашем тањиру добро је и да се упознате са ризицима који долазе у случају претеране конзумације.
Банане могу бити изузетно ризичне за особе које пате од разних алергија, као и за особе са астмом и атопијским дерматитисом. Алергија на храну настаје тако што организам детектује одређене намирнице као претњу што даље резултира сврабом и променама на кожи.
Такође банане су богате угљеним хидратима и шећером што изузетно подиже ниво шећера у крви, посебно код особа које имају дијабетес. Да би се ово регулисало саветује се контрола порција као и да се поведе рачуна са којим намирницама се банана комбинује, па бирати оне са високим уделом протеина или поврће без скроба.
Такође банане садрже олиго-фруктан, једињење које никако не одговара људима са синдромом иритабилног црева, проблемом који се манифестује са болом у стомаку и надимањем, пише б92.
(krstarica.com)