BANANE MOGU LOŠE DA UTIČU NA ZDRAVLJE Ako imate neku od ovih bolesti IZBACITE IH IZ ISHRANE
Poznato je da je banana, ne samo omiljeno voće mnogih, već i zaista zdrava užina prepuna vitamina i minerala.
Evo kod kojih oboljenja treba izbegavati banane
Hranljiva je pa je uvek preporuka imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu ishrane. Veoma je dobra za održavanje optimalnog nivoa energije organizma i pozitivno utiče na zdravlje srca.
Neke od prednosti jedenja banana su: povećan nivo energije, poboljšana struktura mišića, podstiče varenje i sistem organa za varenje, izvor je antioskidanasa, magnezijuma, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline.
Međutim ukoliko su banane često na vašem tanjiru dobro je i da se upoznate sa rizicima koji dolaze u slučaju preterane konzumacije.
Banane mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija, kao i za osobe sa astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na hranu nastaje tako što organizam detektuje određene namirnice kao pretnju što dalje rezultira svrabom i promenama na koži.
Takođe banane su bogate ugljenim hidratima i šećerom što izuzetno podiže nivo šećera u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Da bi se ovo regulisalo savetuje se kontrola porcija kao i da se povede računa sa kojim namirnicama se banana kombinuje, pa birati one sa visokim udelom proteina ili povrće bez skroba.
Takođe banane sadrže oligo-fruktan, jedinjenje koje nikako ne odgovara ljudima sa sindromom iritabilnog creva, problemom koji se manifestuje sa bolom u stomaku i nadimanjem, piše b92.
(krstarica.com)