Зашто кесица чипса никад није пуна?
Без обзира који бренд купујете, када отворите кесицу, она ће увек бити пуна само до пола, што је прилично разочаравајуће, пише Кликс. Ипак, постоји добар разлог за то.
У прерађивачкој индустрији празан простор око производа се намерно оставља, а идеја је да тај додатни простор заштити чипс од оштећења.
Наиме, пут врећице чипса од фабрике до продавница или аутомата може бити прилично неугодан. Да нема тог пуњења, чак и најбољи и најтврђи комади чипса вероватно би изгледали као гомила мрвица када би стигли до вас.
Али то није све.
Ако сте мислили да је врећица пуна ваздуха – није. Заправо, напуњена је азотом. Произвођачи чипса њим пуне кесице како би чипс остао свеж. Ако би кесицу напунили обичним ваздухом, чипс би постао влажан и брзо би се покварио, наводи Рајдерс дајџест.
Наиме, још 1994. године технолози су открили да излагање чипса азоту не само да помаже у продужавању његовог рока трајања, већ му побољшава укус.
У питању је природан гас и потпуно је сигуран, пише Кликс.