Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zašto kesica čipsa nikad nije puna?

20.02.2020. 15:24 15:29
Piše:
Foto: pixabay.com

Bez obzira koji brend kupujete, kada otvorite kesicu, ona će uvek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće, piše Kliks. Ipak, postoji dobar razlog za to.

U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.

Naime, put vrećice čipsa od fabrike do prodavnica ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa verovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.

Ali to nije sve.

Ako ste mislili da je vrećica puna vazduha – nije. Zapravo, napunjena je azotom. Proizvođači čipsa njim pune kesice kako bi čips ostao svež. Ako bi kesicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Rajders dajdžest.

Naime, još 1994. godine tehnolozi su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže u produžavanju njegovog roka trajanja, već mu poboljšava ukus.

U pitanju je prirodan gas i potpuno je siguran, piše Kliks.

Piše:
Pošaljite komentar