Zašto kesica čipsa nikad nije puna?
Bez obzira koji brend kupujete, kada otvorite kesicu, ona će uvek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće, piše Kliks. Ipak, postoji dobar razlog za to.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put vrećice čipsa od fabrike do prodavnica ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa verovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.
Ali to nije sve.
Ako ste mislili da je vrećica puna vazduha – nije. Zapravo, napunjena je azotom. Proizvođači čipsa njim pune kesice kako bi čips ostao svež. Ako bi kesicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Rajders dajdžest.
Naime, još 1994. godine tehnolozi su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže u produžavanju njegovog roka trajanja, već mu poboljšava ukus.
U pitanju je prirodan gas i potpuno je siguran, piše Kliks.