Топла кафа здравија од хладне?
Према најновијим истраживањима, топла кафа у себи садржи знатно више антиоксиданаса у односу на хладну, а самим тим је и здравија, пише Аваз.
Шољица топле кафе у себи садржи већу концентрацију антиоксиданаса него што их има хладна кафа. Тачније, за млаку или потпуно хладну кафу верује се да доноси мање здравствених користи у односу на ону топлу, показује истраживање.
Студија је дошла до закључка да врућа кафа има неке мерљиве здравствене предности, укључујући мањи ризик од неких карцинома, дијабетеса и депресије
Истраживачи с Универзитета Томас Џеферсон у САД, дошли су до закључка да је врућа кафа имала више тзв. титратибилних киселина, које иначе могу да буду одговорне за веће антиоксидативне вредности у топлој кафи.
- Кафа садржи пуно антиоксиданаса. Ако пијете умерено, истраживање показује да то може да буде поприлично добро за вас. Дошли смо до закључка да топла кафа има више антиоксидационог капацитета у односу на хладну - истакла је Меган Фулер.
Резултати објављени у часопису "Сциентифиц Репортс", такође, су открили да су пХ вриједности како вруће тако и хладне кафе врло слични, тј. крећу се у распону од 4,85 до 5,13 за све узорке кафе које су тестиране.