ОНО ШТО МИ БАЦАМО У ДАНСКОЈ ОТКУПЉУЈУ Пијете кафу сваки дан, а можете и да зарадите
Већ је опште познато да су Скандинавци предводници одрживог развоја и заштите животне средине.
Норвешка већ дозвољава крстарења еколошким бродовима, Шведска толико грчевито рециклира смеће да им понестаје, па мора да се увози из других земаља, а у Данској су, између осталог, смислили нешто друго.
Интересантном идејом истакла се компанија „Beyond Coffee“ из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.
Помислите само колико се дневно попије кафе у свету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад? Тај остатак је бескористан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.
Али Данци кажу: већина вредних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољно баца. Пошто су Данци једни од водећих светских љубитеља кафе, ова компанија ради следеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче!
И ви можете бити свој одгајивач
Охлађени талог кафе мешају са мицелијумом, вегетативним делом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недеље.
Прво се држе три недеље на топлом, тамном месту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премештају на недељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више светлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.
Такође примећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, прослеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.
Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само месец дана имаћете своје јестиве буковаче.
Иначе, килограм буковаче у продавницама у Србији је око 700 динара.
Како се овај облик узгоја печурака проширио широм света – претпоставља се да тренутно постоји пет хиљада иницијатива које се тиме баве – не морате да идете у „Beyond Coffee“ по печурке или састојке, али ако сте у близини, можете свратите по сувенир.
То је шоља за кафу делимично направљена од талога кафе. „Ова шољица има мирис кафе пре него што је сипате у њу“, задовољно кажу, а узгајивачи додају: „Све је то пола наука – пола уметност!“
(Krstarica)