Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ONO ŠTO MI BACAMO U DANSKOJ OTKUPLJUJU Pijete kafu svaki dan, a možete i da zaradite

08.09.2024. 18:40 18:53
Piše:
1
Foto: pixabay.com/ilustracija

Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnici održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.

Interesantnom idejom istakla se kompanija „Beyond Coffee“ iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskoristan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Pošto su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sledeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače!

1
Foto: pixabay.com/ilustracija

I vi možete biti svoj odgajivač

Ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.

Prvo se drže tri nedelje na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Takođe primećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste.

1
Foto: pixabay.com/ilustracija

Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Inače, kilogram bukovače u prodavnicama u Srbiji je oko 700 dinara.

Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio širom sveta – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave – ne morate da idete u „Beyond Coffee“ po pečurke ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratite po suvenir.

To je šolja za kafu delimično napravljena od taloga kafe. „Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju“, zadovoljno kažu, a uzgajivači dodaju: „Sve je to pola nauka – pola umetnost!“

(Krstarica)

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Pita s bukovačama i šampinjonima

Recept dana: Pita s bukovačama i šampinjonima

06.11.2017. 09:45 09:55
KOLIKO KAFA DNEVNO JE ZDRAVO PITI? Ovo je jedina ispravna doza, a evo šta se dešava ako je prekoračite

KOLIKO KAFA DNEVNO JE ZDRAVO PITI? Ovo je jedina ispravna doza, a evo šta se dešava ako je prekoračite

26.07.2024. 11:02 11:17