Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ојачан ензим који се храни пластиком

17.04.2018. 13:14 13:19
Пише:
Фото: pixabay.com

Научници су открили начин да ојачају природне ензиме који уништавају ПЕТ амбалажу, што је најчешћи вид пластике којом се загађује околина.

За разграђивање ПЕТ амбалаже, од које се често праве пластичне боце, потребне су стотине година. 

Модификовани ензим, познат као петоза, међутим, може да разгради ПЕТ амбалажу за само неколико дана.

”Ово откриће би могло да озаначи револуцију у рециклажи пластике“, истиче BBC.

Британски потрошачи годишње употребе 13 милијарди пластичних боца, од којих се више од три милијарде не рециклирају.

Ензим петаза је откривен у Јапану, и производи га бакетерија "идонела сакаиенсис", која "једе" ПЕТ амбалажу као свој главни извор енергије.

"ПЕТ у већим количинама постоји тек више од 50 година, што није велики временски период за једну бактерију да еволуира како би могла да једе нешто што је створио човек", изјавио је професор Џон Мекгин, укључен у истраживање.

Он је указао да полиестери, група пластике којој припада ПЕТ (полиетилен терефталат), постоје у природи, и биљке их користе за заштиту својих листова. 

"Бактерије су еволуирале милионима година да би могле да их једу", додао је Мекгин.

Прелазак бактерија на ПЕТ амбалажу је, ипак, "прилично неочекиван", и међународни тим научника у Оксфорду је одлучио да открије како се развила петаза.

Они су користили тродимензинални модел високе дефиниције и користили снажне x-zrakе да би установили структуру петазе, и установили да, само малом изменом, могу да побољшају учинак тог ензима.

То значи да петаза није још до краја развијена и да постоји потенцијал за јачање њених својстава.

 

Пише:
Пошаљите коментар