ОЧИСТИТЕ ЗАГОРЕЛО МЛЕКО КО ОД ШАЛЕ Примените ове једноставне савете
Уз ове трикове лако ћете очистити загорело млеко, уклонићете остатак масноће, али и непријатан мирис.
Ево неколико савета како то може да се уради.
Мирис загорелог млека на шпорету брзо се шири по целој кући и доста је непријатан. Да би се то избегло, млеко се одмах покријте влажном новином, а одозго се напрскајте сирћетом. Кисела конзистенција има својство да апсорбује непријатне мирисе.
Судови у којима вам је млеко загорело се најлакше перу тако што сте их prеthodno оставили да се намачу у води и у њу сте просејали пепео од дрвета.
Друго средство за прање посуђа са загорелим млеком, посебно стакленог и керамичког, јесте вода у којој сте скували неогуљени кромпир. Дно загорелих шерпи, тигања итд. могу да се очисте тако што се поспу дебелим слојем соли за кување и оставе се да одстоје отприлике 3-4 сата. Након тога загорели слој се лако скида без претераног стругања и муке.
Загорело млеко немојте нипошто бацати, ево како да га спасите:
Ако је млеко загорело, немојте га одмах бацати. Ни у каквом случају немојте га мешати кашиком. Просто га преспите одмах у чисту посуду и покријте га мокром крпом, након чега га ставите да поново прокључа.
Укус загорелог млека пак може да се поправи тако што се у њега додаје мало соли, а посуда са млеком се ставља у већу посуду са хладном водом.Како да млеко не загори:
Да млеко не би загорело потребно је да се придржавате одређених савета приликом кувања млека. Процес треба да се врши у шерпи са дебљим дном да не би загорело.
Најмања вероватноћа да ће млеко загорети је у бакарној посуди prеthodno испраној хладном водом. Ако често кувате млеко код куће, најбоље је да се то одвија у посебној шерпи за млеко, с обзиром на то да вруће млеко има својство да упија сваки мирис.
Дневник/Крстарица