МОЖДА ПОГРЕШНО КУВАМО ДОМАЋУ КАФУ Грешке које људи праве, а уништавају јој укус
Делује једноставно справљање, али већина људи направи бар једну грешку
Љубитељи црне кафе одлично разликују када је добро скувана или слаба „као чај“. Постоје правила која омогућавају да „турска кафа“ има богату арому и укус. Једно од најважнијих је да купите квалитетну кафу. Затим испоштујте правилан поступак кувања, како бисте избегли грешке које јој кваре укус.
Вода не треба да проври
Када ставите џезву са водом на ринглу, не чекајте да проври. Када се загреје до кључања, склоните са рингле. Трећину воде сипајте у шољу, па додајте кафу. Ставите једну пуну кашичицу за сваку шољицу или две кашичице ако су шоље велике. Промешајте да нема грудвица.
Затим вратите кафу на ринглу и кад се подигне до врха џезве, склоните је, па додајте воду коју сте одлили, вратите на врућу ринглу и оставите да проври. Када проври, склоните са шпорета и никако не мешајте. Само оставите да стоји 3-4 секунде. Затим додајте кашичицу хладне воде и сипајте у шоље. Уколико пијете кафу са шећером, додајте га у хладну воду, у џезву, пре него што је ставите на ринглу.
Грешке које кваре квалитет скуване кафе
1. Не мешајте превише, то квари укус кафе.
2. Не чекајте да се неколико пута подигне до врха џезве, то такође мења укус кафе.
3. Када закувате кафу, проври и склоните је са рингле – не мешајте више.
АЛО/ Дом и савети