КАНПАИ! Јапански саке биће увршћен на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа
Традиционалне јапанске вештине које се користе у производњи алкохолних пића "саке" и "шођу" биће додате на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, саопштио је комитет те организације Уједињених нација.
Званично одобрење на седници Унесковог међувладиног комитета, која је одржана у Асунсиону, у Парагвају, уследило је након што је јапанска влада 2022. године године предложила да се производња сакеа уврсти на листу нематеријалног културног наслеђа, пренела је данас агенција Кјодо.
Производња сакеа биће 23. проглашено нематеријално културно наслеђе из Јапана, а на тој листи међу раније проглашеним су и јапанско позориште "кабуки" и традиционална кухиња "вашоку".
Токио, такође, настоји да калиграфија "шодо" буде проглашена за нематеријално културно наслеђе 2026. године, када Унеско, организација УН за образовање, науку и културу, одржава двогодишњи преглед номинација.
Традиционална производња сакеа је древна техника ферментације пиринча и других састојака помоћу калупа "који", а реч је о јединственој методи производње у којој вишеструка ферментација напредује истовремено у једној посуди.
Премијер Јапана Шигеру Ишиба је поздравио овај потез, рекавши да је производња сакеа техника којом се та земља "може похвалити целом свету".
"Предаћемо то наредној генерацији и искористити ову шансу да промовишемо регионалну ревитализацију и проширимо пословање у иностранству", рекао је Ишиба.