Јаје чуваркућа је увек црвене боје и не треба да купујете прашак или неку хемију да бисте добили црвену боју.
Луковина
Пре Васкрса сакупите што више луковине. Користите и луковино од љубичастог лука. Ставите у шерпу јаја, обложите их љускама лука, додајте воду, 2 кашике соли, мало сирћета. У воду можете да исечете и неколико сирових цвекли.
Кувајте и када се вода прохлади вадите јаја, а затим их премажите уљем.
Млевена паприка
Четири кашике млевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.
Сок од вишње
Јаја ставите у шерпу. Налијте сок од вишања и додајте мало соли, мало сирћета. Кувајте јаја, а када се охладе извадите их из воде и премажите уљем.