scattered clouds
2°C
10.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1238
usd
113.834
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КАКО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЈУТАРЊИ МАМУРЛУК Конзумирајте ОВУ намирницу пре него што почнете да пијете

10.01.2025. 18:32 18:57
Пише:
Извор:
Фактор.ба
пиће
Фото: Ilustracija/pixabay

Конзумирање алкохола често је повећано током новогодишњих празника, због чега су следеће јутро мамурни и мрзовољни. Да би се то избегло, др Neena Chandrasekaran саветује да пре конзумирања алкохола поједете једну многима омиљену намирницу, а реч је о сиру.

- Ако идете на ноћни излазак и планирате пити алкохол, једење сира пре тога може смањити ризик од мамурлука - каже др Chandrasekaran, преноси британски Express.

Зашто треба јести сир пре конзумирања алкохола?

Chandrasekaran сматра да постоји неколико разлога зашто бисмо требали јести сир пре конзумирања алкохола.

- Сир садржи пуно протеина, масти и сложених угљених хидрата који могу обложити стомак и тиме смањити апсорпцију алкохола. Такође помаже телу да боље метаболизује алкохол и спречи оштећење јетре. Уз то, надокнађује нутријенте јер је богат витамином Б и калцијумом. Управо се ти нутријенти исцрпљују из тела током конзумирања алкохола - објашњава др Chandrasekaran.

Надаље, објашњава важност калцијума у сиру који позитивно утиче на нерве и мишиће.

- Калцијум, који се посебно губи због алкохола, побољшава функцију нерава и мишића, док су витамини Б кључни за енергију и метаболизам - додаје докторка.

Што се тиче конзумирања сира, др. Chandrasekaran ипак саветује да не претерате јер бисте се могли лоше осећати и имати пробавне проблеме. Истиче како једење сира неће нужно помоћи да излечите мамурлук, али је мања шанса да ћете га имати следећи дан.

Ипак, ако баш претерате с алкохолом, чак вам ни сир вероватно неће помоћи.

Извор:
Фактор.ба
Пише:
Пошаљите коментар