ЕВО КАКО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЈУТАРЊИ МАМУРЛУК Конзумирајте ОВУ намирницу пре него што почнете да пијете
Конзумирање алкохола често је повећано током новогодишњих празника, због чега су следеће јутро мамурни и мрзовољни. Да би се то избегло, др Neena Chandrasekaran саветује да пре конзумирања алкохола поједете једну многима омиљену намирницу, а реч је о сиру.
- Ако идете на ноћни излазак и планирате пити алкохол, једење сира пре тога може смањити ризик од мамурлука - каже др Chandrasekaran, преноси британски Express.
Зашто треба јести сир пре конзумирања алкохола?
Chandrasekaran сматра да постоји неколико разлога зашто бисмо требали јести сир пре конзумирања алкохола.
- Сир садржи пуно протеина, масти и сложених угљених хидрата који могу обложити стомак и тиме смањити апсорпцију алкохола. Такође помаже телу да боље метаболизује алкохол и спречи оштећење јетре. Уз то, надокнађује нутријенте јер је богат витамином Б и калцијумом. Управо се ти нутријенти исцрпљују из тела током конзумирања алкохола - објашњава др Chandrasekaran.
Надаље, објашњава важност калцијума у сиру који позитивно утиче на нерве и мишиће.
- Калцијум, који се посебно губи због алкохола, побољшава функцију нерава и мишића, док су витамини Б кључни за енергију и метаболизам - додаје докторка.
Што се тиче конзумирања сира, др. Chandrasekaran ипак саветује да не претерате јер бисте се могли лоше осећати и имати пробавне проблеме. Истиче како једење сира неће нужно помоћи да излечите мамурлук, али је мања шанса да ћете га имати следећи дан.
Ипак, ако баш претерате с алкохолом, чак вам ни сир вероватно неће помоћи.