Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KAKO DA IZBEGNETE JUTARNJI MAMURLUK Konzumirajte OVU namirnicu pre nego što počnete da pijete

10.01.2025. 18:32 18:57
Piše:
Izvor:
Faktor.ba
пиће
Foto: Ilustracija/pixabay

Konzumiranje alkohola često je povećano tokom novogodišnjih praznika, zbog čega su sledeće jutro mamurni i mrzovoljni. Da bi se to izbeglo, dr Neena Chandrasekaran savetuje da pre konzumiranja alkohola pojedete jednu mnogima omiljenu namirnicu, a reč je o siru.

- Ako idete na noćni izlazak i planirate piti alkohol, jedenje sira pre toga može smanjiti rizik od mamurluka - kaže dr Chandrasekaran, prenosi britanski Express.

Zašto treba jesti sir pre konzumiranja alkohola?

Chandrasekaran smatra da postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali jesti sir pre konzumiranja alkohola.

- Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu obložiti stomak i time smanjiti apsorpciju alkohola. Takođe pomaže telu da bolje metabolizuje alkohol i spreči oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijumom. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tela tokom konzumiranja alkohola - objašnjava dr Chandrasekaran.

Nadalje, objašnjava važnost kalcijuma u siru koji pozitivno utiče na nerve i mišiće.

- Kalcijum, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju nerava i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam - dodaje doktorka.

Što se tiče konzumiranja sira, dr. Chandrasekaran ipak savetuje da ne preterate jer biste se mogli loše osećati i imati probavne probleme. Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći da izlečite mamurluk, ali je manja šansa da ćete ga imati sledeći dan.

Ipak, ako baš preterate s alkoholom, čak vam ni sir verovatno neće pomoći.

Izvor:
Faktor.ba
Piše:
Pošaljite komentar