EVO KAKO DA IZBEGNETE JUTARNJI MAMURLUK Konzumirajte OVU namirnicu pre nego što počnete da pijete
Konzumiranje alkohola često je povećano tokom novogodišnjih praznika, zbog čega su sledeće jutro mamurni i mrzovoljni. Da bi se to izbeglo, dr Neena Chandrasekaran savetuje da pre konzumiranja alkohola pojedete jednu mnogima omiljenu namirnicu, a reč je o siru.
- Ako idete na noćni izlazak i planirate piti alkohol, jedenje sira pre toga može smanjiti rizik od mamurluka - kaže dr Chandrasekaran, prenosi britanski Express.
Zašto treba jesti sir pre konzumiranja alkohola?
Chandrasekaran smatra da postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali jesti sir pre konzumiranja alkohola.
- Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu obložiti stomak i time smanjiti apsorpciju alkohola. Takođe pomaže telu da bolje metabolizuje alkohol i spreči oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijumom. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tela tokom konzumiranja alkohola - objašnjava dr Chandrasekaran.
Nadalje, objašnjava važnost kalcijuma u siru koji pozitivno utiče na nerve i mišiće.
- Kalcijum, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju nerava i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam - dodaje doktorka.
Što se tiče konzumiranja sira, dr. Chandrasekaran ipak savetuje da ne preterate jer biste se mogli loše osećati i imati probavne probleme. Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći da izlečite mamurluk, ali je manja šansa da ćete ga imati sledeći dan.
Ipak, ako baš preterate s alkoholom, čak vam ni sir verovatno neće pomoći.