ДОКАЗАНО УБРЗАВА СТАРЕЊЕ! Овој храни реците "не" ако желите да задржите младалачки изглед и добро здравље
Једно новије истраживање показало је да је конзумирање ултра прерађене хране повезано са убрзаним биолошким старењем.
Стручњаци упозоравају да би ову врсту хране требало конзумирати што ређе.
Ултра прерађена храна обухвата грицкалице, заслађена пића, воћне јогурте, житарице, индустријски произведен хлеб, замене за месо и сличне производе. Истраживање спроведено међу средовечним и старијим Италијанима показало је да су особе које су више од 14% дневних калорија уносиле из овакве хране биле биолошки старије од своје реалне старости.
Зашто је ултра прерађена храна проблематична?
Ова врста хране већ дуго носи лошу репутацију због високог садржаја калорија, шећера, масти и соли. Нутриционисти саветују да се њен унос сведе на минимум како би се сачувало здравље.
Ултра прерађена храна није само нутритивно сиромашна, већ је пуна шећера, соли и нездравих масти. Она пролази кроз интензивну индустријску обраду која мења њену природну структуру, што доводи до губитка драгоцених хранљивих материја и влакана,“ објашњава др Мариалаура Боначо, ауторка истраживања.
Негативни ефекти на организам
Др Боначо истиче да ова врста хране има бројне штетне последице на метаболизам и функционисање пробавног система. Уз то, ултра прерађени производи се често пакују у пластичну амбалажу која може бити извор токсичних супстанци, додатно угрожавајући здравље.
Закључак је јасан: што мање ултра прерађене хране, то боље за ваше здравље и дуговечност.