ДА ЛИ ЗНАТЕ ЗАШТО СУ ПИВСКЕ ФЛАШЕ БРАОН И ЗЕЛЕНЕ Разлог је прилично важан, а тиче се укуса
Сви знамо да се пиво флашира у стаклену амбалажу или пакује у конзерве. Пиво које се амбалажира у стаклену амбалажу обично је браон боје.
Прво пиво је дело древних Египћана настало још пре неколико хиљада година. Тек у 19. веку ово пиће је почело комерцијално да се продаје.
Пиваре су схватиле да ће стаклена амбалажа дуже да одржи свежину пива, па су паковали пиво у стаклене флаше које су у почетку биле провидне.
Такво решење се задржало неко време, али се јавио проблем јер је пиво добијало непријатан укус при мало дужем додиру са сунцем. Разлог за то био је што су УВ зраци продирали у пиће.
Решење је пронађено у зеленим и браон флашама. Тамна боја блокира штетне УВ зрака и пружа већу заштиту, па је пиво задржавало свој прави укус.
Чак Скајпек из Удружења пивара, који већ 21 годину поседује и управља пиварама, рекао је да узрок процеса који утиче на промену укуса пива није био схваћен све до 1960-их.
Када је хмељ у пиву изложен јакој светлости, долази до реакције фотооксидације, стварајући једињење 3-метил-2-бутен-1-тиол, пише Си-Ен-Ен. Да би спречили да дође до тог процеса, произвођачи пива су се одлучили за тамније стакло пивских флаша. Зато данас видите толико пива у браон стакленим флашама.
“То је једноставна реакција која ствара оно што веćина људи сматра непожељним укусом. С обзиром на то да зелена није толико заштитна од светлости, разлог за њену употребу је углавном маркетинг”, наводи Скајпек.
“Ако погледате који су брендови у зеленом стаклу, вероватно ћете пронаћи углавном брендове наслеђа који постоје већ неко време. Прилична количина европских пивара користи зелено стакло. Њихове зелене боце су њихов имиџ. И опет, говоримо о деценијама уназад.”, рекао је Скајпек.
Зашто су пивске флаше чешће зелене него браон боје?
То је зато што није било довољно браон стакла после Другог светског рата, па се углавном користило стакло зелене боје. Од тада, зелена је остала традиционална боја пивских флаша, иако се и оне браон боје и даље повремено виђају.
Данас, пиваре могу применити УВ заштитни слој на стакло како би сачували укус, али ће, управо због традиције, вероватно задржати старе флаше у боји.