НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА МОЖЕТЕ СА СОЦЕМ ОД КАФЕ Кад сазнате, ово ћете убудуће УВЕК радити
4 генијална начина да искористите соц од кафе су врло креативни и помоћи ће вам да не бацате нешто што може да се искористи. Свакако, ово је посебно значајно за љубитеље кафе, али и еколошки освешћене људе који не желе да загађују околину и труде се да све искористе максимално, пре него што баце.
4 генијална начина да искористите соц од кафе:
1. Убаците соц у своје рецепте
Чоколада и кафа су божанствени спој, па посегните за потрошеним талогом од кафе када правите слатке чоколадне ствари. Додајте кашичицу или две у своје омиљене рецепте за колаче, чоколадне куглице, чоколадни кекс, млечне шејкове или чоколадне колаче, за богат, препознатљив укус кафе. Посебно ћете моћи да искористите соц у кексовима где је зрнаста текстура соца мање приметна.
2. Средство за чишћење
Користите талог од кафе као абразив за рибање заглављене хране са лонаца и тигања. Једноставно поспите своју уобичајену четку или сунђер соцом, да бисте орибали мрље. Одушевиће вас како је соц ефикасан као средство за чишћење.
3. Пилинг за лице
Помешајте 2 кашике соца са 1 кашиком крупне соли или гранулисаног шећера и 1 кашиком кокосовог уља док се потпуно не сједине. Чувајте у затвореној тегли/лонцу. Умасирајте као пилинг на лице, а затим исперите топлом водом. Поред пилинга, кафа је пуна антиоксиданаса који остављају кожу сјајном након употребе.
4. Средство за ђубрење баште
Соц од кафе је одличан састојак компоста, али се такође може расути по земљишту у подножју ваших биљака. Земља је прилично богата азотом и садржи друге хранљиве материје које делују као ђубриво у земљишту. Само избегавајте да их стављате на исти део ваше баште изнова и изнова и грабљајте их у земљу, јер ће дебели слој соца спречити да вода продре до биљака. Хортензије и руже воле киселост, али избегавајте коришћење соца од кафе за парадајз, јер кофеин може да ограничи њихов раст. Бонус - пужеви не воле соц и избегавају га!
(Еспресо/ Ствар укуса/ Пренела И.О.)