NEĆETE VEROVATI ŠTA MOŽETE SA SOCEM OD KAFE Kad saznate, ovo ćete ubuduće UVEK raditi
4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe su vrlo kreativni i pomoći će vam da ne bacate nešto što može da se iskoristi. Svakako, ovo je posebno značajno za ljubitelje kafe, ali i ekološki osvešćene ljude koji ne žele da zagađuju okolinu i trude se da sve iskoriste maksimalno, pre nego što bace.
4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe:
1. Ubacite soc u svoje recepte
Čokolada i kafa su božanstveni spoj, pa posegnite za potrošenim talogom od kafe kada pravite slatke čokoladne stvari. Dodajte kašičicu ili dve u svoje omiljene recepte za kolače, čokoladne kuglice, čokoladni keks, mlečne šejkove ili čokoladne kolače, za bogat, prepoznatljiv ukus kafe. Posebno ćete moći da iskoristite soc u keksovima gde je zrnasta tekstura soca manje primetna.
2. Sredstvo za čišćenje
Koristite talog od kafe kao abraziv za ribanje zaglavljene hrane sa lonaca i tiganja. Jednostavno pospite svoju uobičajenu četku ili sunđer socom, da biste oribali mrlje. Oduševiće vas kako je soc efikasan kao sredstvo za čišćenje.
3. Piling za lice
Pomešajte 2 kašike soca sa 1 kašikom krupne soli ili granulisanog šećera i 1 kašikom kokosovog ulja dok se potpuno ne sjedine. Čuvajte u zatvorenoj tegli/loncu. Umasirajte kao piling na lice, a zatim isperite toplom vodom. Pored pilinga, kafa je puna antioksidanasa koji ostavljaju kožu sjajnom nakon upotrebe.
4. Sredstvo za đubrenje bašte
Soc od kafe je odličan sastojak komposta, ali se takođe može rasuti po zemljištu u podnožju vaših biljaka. Zemlja je prilično bogata azotom i sadrži druge hranljive materije koje deluju kao đubrivo u zemljištu. Samo izbegavajte da ih stavljate na isti deo vaše bašte iznova i iznova i grabljajte ih u zemlju, jer će debeli sloj soca sprečiti da voda prodre do biljaka. Hortenzije i ruže vole kiselost, ali izbegavajte korišćenje soca od kafe za paradajz, jer kofein može da ograniči njihov rast. Bonus - puževi ne vole soc i izbegavaju ga!
(Espreso/ Stvar ukusa/ Prenela I.O.)