"ХРВАТСКА У УНЕСКО РЕГИСТАР УПИСАЛА ГИБАНИЦУ КАО СВОЈЕ НАСЛЕЂЕ" Срби побеснели, а онда је откривено зашто ИМАЈУ ПРАВА на ово јело
"Хрватска је успела да упише у регистар Унескоа гибаницу као хрватско културно гастрономско наслеђе", гласи објава на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру, која је изазвала бурне реакције српске јавности.
Иако нема званичне потврде да се заштита гибанице као нематеријалног добра Хрватске десила, већ три године се помиње да ће ово јело неминовно добити статус о ком се већ дуже време говори.
Међутим, овде није у питању српска гибаница са надевом од сира, већ исконски хрватски, тачније славнонски, слаткиш познат под именом међимурска гибаница.
Мак, сир, ораси и јабуке - четири су слоја међимурске гибанице, "сакривене" у најсевернијем делу Хрватске.
Обележје је истоимене жупаније, али и повод многих расправа о томе када је настала, који је правилан распоред састојака и каква је разлика у односу на суседну, словеначку прекмурску гибаницу.
Куварица Сандра Недељко из међимурског села Пушћине, за BBC на српском је одговорила на све недоумице.
Она је навела да се рецепт за гибаницу коју она спрема појављује осамдесетих година прошлог века у Међимурју, али да је у архиви пронашла наводе и о гибаници из 18. века.
Kurir.rs/ Дневник
Хрватска је успела да упише у регистар Унесцо-а гибаницу као хрватско културно гастрономско наслеђе pic.twitter.com/4Lf8k6OXie
— национал (@srpskamreza) February 15, 2024