"HRVATSKA U UNESKO REGISTAR UPISALA GIBANICU KAO SVOJE NASLEĐE" Srbi pobesneli, a onda je otkriveno zašto IMAJU PRAVA na ovo jelo
"Hrvatska je uspela da upiše u registar Uneskoa gibanicu kao hrvatsko kulturno gastronomsko nasleđe", glasi objava na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, koja je izazvala burne reakcije srpske javnosti.
Iako nema zvanične potvrde da se zaštita gibanice kao nematerijalnog dobra Hrvatske desila, već tri godine se pominje da će ovo jelo neminovno dobiti status o kom se već duže vreme govori.
Međutim, ovde nije u pitanju srpska gibanica sa nadevom od sira, već iskonski hrvatski, tačnije slavnonski, slatkiš poznat pod imenom međimurska gibanica.
Mak, sir, orasi i jabuke - četiri su sloja međimurske gibanice, "sakrivene" u najsevernijem delu Hrvatske.
Obeležje je istoimene županije, ali i povod mnogih rasprava o tome kada je nastala, koji je pravilan raspored sastojaka i kakva je razlika u odnosu na susednu, slovenačku prekmursku gibanicu.
Kuvarica Sandra Nedeljko iz međimurskog sela Pušćine, za BBC na srpskom je odgovorila na sve nedoumice.
Ona je navela da se recept za gibanicu koju ona sprema pojavljuje osamdesetih godina prošlog veka u Međimurju, ali da je u arhivi pronašla navode i o gibanici iz 18. veka.
Kurir.rs/ Dnevnik
Hrvatska je uspela da upiše u registar Unesco-a gibanicu kao hrvatsko kulturno gastronomsko nasleđe pic.twitter.com/4Lf8k6OXie
— nacional (@srpskamreza) February 15, 2024