KUVANO VINO PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA Ukus je prava bomba
Sama priprema dosta je jednostavna, a recepti vam dopuštaju da budete kreativni sa začinima i prilagođavanjem ukusa
Kuvano vino idealan je napitak za hladne zimske mesece, a njegova tradicija, rado prihvaćena i kod nas, potiče iz severne Evrope gde se konzumira još od Srednjeg veka. Iz Švedske se ovaj napitak preko varvarskih plemena proširio u Rimsko carstvo, a zatim i u naše krajeve. Obično sezona kuvanog vina počinje u novembru i traje sve do januara. Kuvano vino možete pripremiti kod kuće, a možete koristiti i belo i crno vino.
Kako pripremiti kuvano vino?
Ono što daje posebnu draž ovom napitku su, uz šećer, začini. Oni često zavise od lokalne recepture za kuvanje vina, kao i o tradiciji. Od začina se kuvanom vinu najčešće dodaju karanfilić, cimet, anis, đumbir, kardamon, lovorov list, kora limuna, zelenog limuna ili narandže, ponekad se čak dodaju i kriške mandarina.
U našim krajevima kuvanom vinu najčešće se dodaje cimet i karanfilić, a zanimljivo je istaknuti kako u Finskoj pre serviranja u šoljicu stave nekoliko zrna suvog grožđa i oljuštenih badema.
Kod kuvanja ovog napitka najvažnije je obratiti pažnju na odabir kvalitetnog vina. Potrebno ga je grejati skoro do vrenja, ali ne i pustiti ga da provre, jer će tako izgubiti na ukusu koji želimo da postignemo.
Pre serviranja svakako ga je potrebno procediti kroz cediljku, a najbolje ga je servirati u staklenim čašama ili šoljama.
Koliko kuvano vino ima alkohola?
Kuvano vino ne samo da će vam popraviti raspoloženje nego je i zdravo. Sadrži vitamine i minerale koji pomažu u borbi protiv depresije, pa čak i nekih vrsta tumora. Ali nikako nemojte zaboraviti kako zdravstvena dobrobit nestaje ako preterujete s ovim alkoholnim napitkom. Kuvano vino sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako telo lakše apsorbuje vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosleđuje u creva, a zatim i u krv. Jedan decilitar kuvanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.
Recept za jednostavno kuvano vino:
Sastojci: litar crnog ili belog vina,15 dkg šećera, 1 štapić cimeta, 8 karanfilića
1 kašičica isečene narandžine korice ili kora od 1 /2 limuna
Priprema:
Kuvajte vino, cimet i karanfiliće zajedno. Pred vrenje dodajte šećer i koricu narandže ili limuna i kuvajte još 2-3 minuta. U zavisnosti od vaših želja i vrsti vina, ovaj recept može se prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine pojedinih sastojka. Poslužite dok je još vruće.
Krstarica