light rain
13°C
26.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) КОРА БАНАНЕ ТРЕБА ДА ЈЕ СУВА И НЕОШТЕЋЕНА Плесан и микроорганизми МОГУ ИЗАЗВАТИ ТРОВАЊЕ

26.02.2025. 10:13 10:46
Пише:
Извор:
k1info.rs
банане
Фото: Pixabay.com

Колико пута сте у продавници бирали банане не обраћајући пажњу на то да ли су суве или мокре?

Можда нисте ни знали, али мокре банане могу бити знак проблема и нешто што би требало да избегавате приликом куповине. 

Стручњаци упозоравају да банане које изгледају влажно или имају капљице воде на кори могу скривати бактерије, буђ или хемикалије, а ево и зашто!

банане
Фото: Pixabay.com

Зашто су банане мокре

Постоји неколико разлога због којих банане у продавницама могу бити мокре, а неки од њих могу указивати на потенцијалне проблеме: 

  • Прскање водом у супермаркетима – Многи супермаркети редовно прскају воће и поврће водом како би изгледало свеже и привлачно. Иако то може деловати безопасно, прекомерна влага на кори може убрзати развој плесни и бактерија. 

  • Кондензација у расхладним витринама – Ако су банане чуване у хладнијем окружењу, па потом изложене собној температури, може доћи до кондензације, што ствара идеалне услове за размножавање микроорганизама. 

  • Оштећења током транспорта – Банане су осетљиво воће, а ако су удубљене, нагњечене или напукле, из њих може цурити сок, што привлачи инсекте и бактерије. 

  • Прање пре продаје – Неке трговине перу банане како би уклониле прљавштину, али ако нису добро осушене, влага остаје на кори и може допринети бржем пропадању плодова.

Како мокре банане могу бити опасне

  • Брже пропадање – Влажна кора убрзава труљење и развој плесни, што може утицати на квалитет воћа изнутра.

  • Ризик од бактерија и плесни – На влажним површинама се брже развијају микроорганизми, укључујући бактерије које могу изазвати тровање храном.

  • Хемикалије и пестициди – Ако су банане третиране хемикалијама које нису добро испране, влага може допринети њиховом већем присуству на кори.

    банане
    Фото: Pixabay.com

Како одабрати најсвежије банане

  • Бирајте банане са сувом, чистом кором – Ако приметите влагу или капљице воде на површини, боље их је избегавати.

  • Избегавајте банане са црним флекама и меким тачкама – То може бити знак да су већ почеле да пропадају.

  • Пазите на мирис – Банане треба да имају природан, сладак мирис, а ако осетите кисео или чудан мирис, то може бити знак да су лошег квалитета.

  • Не перите их пре складиштења – Ако перете банане код куће, добро их осушите пре него што их одложите, како бисте спречили развој плесни.

Мала пажња - велика разлика

Иако можда делује као неважан детаљ, бирање сувих и чврстих банана може вам помоћи да избегнете кварење воћа и потенцијалне здравствене ризике, пише Fenix. 

Дакле, следећи пут када будете бирали банане у продавници – обратите пажњу на њихову кору!

Извор:
k1info.rs
Пише:
Пошаљите коментар