ЕВО ШТА ТРЕБА РАДИТИ С БОЈЛЕРОМ ДА РАЧУН БУДЕ МАЊИ Неколико трикова које електричари препоручују
Интернет форуми, друштвене мреже и расправе уживо – у било ком облику, ово питање је увек актуелно и никако да дођемо до коначног одговора.
Шта је рационалније
Неко ће вам рећи да је много рационалније оставити бојлер укљученим по цео дан и ноћ, јер онда не мора да греје сву воду, већ само догрева, други заговарају теорију да је најбоље палити га по потреби. А ево шта на ту дилему каже сервисер ових кућних апарата.
– Апсолутно није истина да је за новчаник боље држати бојлер стално упаљеним. Наравно, све зависи од броја чланова домаћинства. Тако, ако је у питању самац или брачни пар, њима је рационалније да бојлер укључују по потреби. С друге стране, ако је у питању породица с већим бројем чланова, њима је вероватно најзгодније да бојлер стално буде укључен јер ће у сваком тренутку неком требати вода.
– Такође и намена бојлера игра велику улогу – ако је бојлер намењен само за туширање, онда је смисленије да га повремено палите, а ако је у питању велики проточни бојлер који користите и у кухињске намене, онда ћете га највероватније гасити врло ретко, преноси Аваз.
Дакле, штедљивије је ипак палити га по потреби, и наравно, ако већ пазите на штедњу, гледаћете да га укључите у јефтинијој тарифи.
Једна цака
Што се тиче продужавања века бојлера, како објашњава овај сервисер, њему је свеједно да ли стално ради или не уколико су сви делови уреду, јер “није то човек да му треба одмор”.
– Цака која, с друге стране, заиста пали јесте да термостат подесите на 55-60 степени. Нека највиша вредност на коју га намештате буде евентуално 60. Испод 55. подеока се не ствара каменац. С друге стране, ако је термостат стално подешен на 90, ствараће се много више каменца, нарочито у овдашњим условима, будући да нам је вода тврда.