ДАНАС ЈЕ ДРУГИ ДАН СРЕТЕЊА Има ли ишта лепше него га ПРОСЛАВИТИ УЗ ТРАДИЦИОНАЛАН СРПСКИ РЕЦЕПТ
Сач је старински начин кувања који се користи у Србији већ вековима.
Ово је метода која се базира на кувању хране под глиненим (или пак металним поклопцем), који је препун жара и врућег угља. Познато је да сач даје специфичан, димљен и богат укус, а овај начин припреме јела је доживео прави препород у последњим деценијама.
За многе породице, сач није само кулинарски ритуал, већ и симбол породичне традиције и окупљања, јер се често користи на сеоским весељима и прославама, јер није само начин кувања који доноси богат и пун укус хране, већ чини да цела кућа мирише на традиционалне мирисе Србије. Сач је савршен за прославе и празнике, али и за свакодневне оброке у кругу породице. Ваше је само да се сретнете.
У овом рецепту ћемо припремити једно од најпознатијих јела спремљених у сачу – печену јагњетину, али је такође могуће припремити и свињетину, пилетину, поврће или чак рибу, користећи овај традиционални начин припреме.
Састојци
- 1 цело јагње (око 10-12 кг, количину прилагодите потребама)
- 5-6 кромпира
- 3-4 главице црног лука
- 2 главице белог лука
- 2-3 шаргарепе
- 200 мл маслиновог уља
- Со, бибер, суви зачин по укусу
- Свеже зачинско биље (рузмарин, мајчина душица, першун)
- 100 мл белог вина (по жељи)
Припрема
Јагње добро очистите и оперите, а затим поспите сољу, бибером и сувим зачином. У месо урезујте неколико плитких резова и у њих ставите бели и црни лук, као и понеки лист свежег зачинског биља. Нека све добро упије зачине и оставите да одстоји неколико сати или, још боље, преко ноћи, како би месо упило све мирисе.
Кромпир, шаргарепу и лук ољуштите и исецкајте на веће комаде. Овај поврће ће служити као подлога за јагње, а такође ће упити сав мирис из меса и сача.
Сач је потребно добро угрејати пре него што ставите јело. У традиционалној припреми, сач се стави изнад ватре или на угаљ, па је важно да буде добро загрејан, али не превише врућ, да не би дошло до изгарања хране.
На дно сача ставите слој поврћа, а на поврће ставите јагње. Преко меса ставите још мало зачинског биља, прелијте маслиновим уљем и по жељи додајте вино за додатну арому.
Поклопите сач и поставите га на угаљ. Око сача ставите угаљ, а на врх сача такође ставите ужарени угаљ. Печете око 2,5 до 3 сата, повремено проверавајући да ли је месо мекано и сочно. Ако је потребно, повремено можете додавати још угљена, како би сач остао у сталној температури.
Када је јагње добро печено и мекано, извадите га из сача и послужите уз прилог од печеног поврћа. Јело је најбоље када се сервира директно са стола, уз добар домаћи хлеб и чашу вина.
Пријатно!